Kedden temetik Balla Demetert

2017.11.20. 10:41

November 21-én 14.30-kor temetik a Farkasréti temetőben Balla Demeter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfust, a nemzet művészét, aki életének 87. évében halt meg. A barátok és pályatársak nevében Donáth László evangélikus lelkész és Kincses Károly fotómuzeológus búcsúzik a ravatalozó Makovecz-termében. A megjelentek egy szál rózsával róhatják le kegyeletüket - közölte a művész élettársa az MTI-vel.

Balla Demeter 1931. május 4-én született a Szentes környéki tanyavilágban. Fotográfiával 1951-ben autodidakta módon kezdett foglalkozni, 1954-ben határozta el, hogy a fényképezést választja hivatásául. Készített portrékat, riportfotót, tájképet, csendéletet, aktot. Irodalmi és képzőművészeti alkotásait folyamatosan publikálta. Balla Demeter művészetéről a világ számos országában jelentek meg írások, interjúk. Műveit jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik. Képeivel számos nemzetközi kiállításon nyert díjat, munkásságát többek közt Balázs Béla-díjjal, a Magyar Fotóművészek Szövetségének életműdíjával és Kossuth-díjjal is elismerték, de elnyerte az érdemes művész és a Nemzet Művésze címet is.

1999-ben Demeter-díjat alapított azok számára, akik önzetlenül tesznek a magyar fotóművészetért. Több mint hat évtizedes pályája alatt számtalan egyéni és csoportos tárlaton mutatkozott be. Tavaly a Fotóművészeti Nemzeti Szalonon új fotóval szerepelt, utolsó kiállítása az idei év elején volt látható a Balassi Intézet galériájában, ahol Töredékek címmel íróportréiból mutattak be válogatást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport