Meghalt Bohus Zoltán üvegművész

Számos ismert közterületi installáció fűződik a nevéhez

2017.11.23. 12:08
Bohus Zoltán
Fotó: Magyar Művészeti Akadémia

Elhunyt életének 76. évében Bohus Zoltán Kossuth-díjas szobrászművész, közölte az MTI-vel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), melynek rendes tagja volt. 

Endrődön született, Békéscsabán járt gimnáziumba, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakának elvégzése után Budapesten rendezte be műtermét a Százados úti művésztelepen. 

Évtizedeken keresztül a Magyar Iparművészeti Főiskola, majd az egyetem, később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanáraként tevékenykedett, ahol 1993 és 1996 között a szilikáttanszék, majd 2010-ig az üvegszak vezetője volt. 

1970-ben házasságot kötött Lugossy Mária (1950-2012) ötvös-, szobrász-, üveg- és éremművésszel, pályafutásuk és életművük egyedülálló értéket képvisel a magyar kortárs művészetben – áll az MMA méltatásában. 

A hetvenes évek közepén fordult érdeklődése az üveg felé, de akkor még számos fémszobrászati alkotás is született műhelyében: elsősorban a csillogó, fényes krómacél lemezt munkálta meg. Ebből a korszakból származik egyik legismertebb műve, a Csiky Tiborral közösen készített Krómacél dombormű (1974), mely tavaly decemberig a Szervita teret díszítette, és mint megtudtuk, hamarosan Sasad Ligetre kerül.

Különleges technikájával – amelynek alapja a hideg üveg ragasztásos, fémgőzöléses, csiszolásos, polírozásos megmunkálása, illetve megformálása  már a hetvenes évek vége óta a nemzetközi üvegművészetben is figyelmet keltett. Bohus Zoltán alkotásai  amelyek különleges térbeli megjelenését a fény, illetve a szín és a transzparencia teszi különössé és sejtelmessé  mind az európai, mind a tengerentúli üvegművészeti kiállítások rendszeres résztvevőivé váltak. Hazai és külföldi bemutatkozásainak szakmai rangját számos elismerés, díj fémjelzi, műveit a világ legrangosabb iparművészeti, illetve üvegművészeti gyűjteményei vásárolták meg –olvasható az MMA oldalán, ahol az alábbi beszélgetés is látható vele.

Itt elmeséli, hogyan és miért lett üvegművész, s hogyan dolgozta kis sajátos stílusát:

Köztéri alkotásaiból a Köztérképen lehet böngészni néhányat, üvegplasztikáiból az MMA honlapján van egy válogatás. Munkásságáról 2009-ben jelent meg reprezentatív album a Geopen Kiadó gondozásában, Nagy T. Katalin tanulmányával.

Bohus Zoltán 1984-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1991-ben a pécsi kisplasztikai biennále nagydíját kapta, majd 1997-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett. 2012-től a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt. 2014-ben kapta meg a Kossuth-díjat, ugyanabban az évben a nemzet művészévé választották.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport