Meghalt a Munkácsy-díjas Benes József

2017.11.25. 17:50

81 éves korában meghalt Benes József Munkácsy-díjas vajdasági származású festő- és grafikusművész, a kecskeméti Műhely Művészeti Egyesület elnöke – jelentette szombaton a délvidéki magyar sajtó.

Benes József 1936. október 8-án született a vajdasági Bajmokon. Tanulmányait a Belgrádi Képzőművészeti Akadémián végezte, később Zentán élt és dolgozott, majd 1978-ban Magyarországra települt, ahol először Szegeden, később Kecskeméten élt – írja az MTI.

Művészetéért számos alkalommal díjazták Szerbiában, Magyarországon, de külföldön is, 1995-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki. Több mint száz önálló és csoportos tárlata volt. Alkotásaira jellemző volt, hogy egy-egy részletet nagyított fel vagy egyetlen motívumot helyezett a mű középpontjába.

Festett, rajzolt és sokszorosított grafikát készített. Az Artportal.hu leírása szerint "az emberi szenvedést, kiszolgáltatottságot, nyugtalanságot és drámai feszültséget tiszta színekkel társította, de jellegadóan fekete-fehér színhasználata fölerősítette". Zenta és a város folyója, a Tisza – saját bevallása szerint – évekkel Magyarországra költözése után is hiányzott neki, a folyó az alkotásain is gyakran megjelent. Az utóbbi években főleg feleségével, Gerle Margit keramikussal közösen állította ki munkáit.

Bár sokan sorolnak egyéb kategóriákba, modern realista festőnek tartom magam

– hangsúlyozta sokszor idézett hitvallásában. "Az emberi test sebzett, tépett, gólemmé növelt vagy más módon groteszkké nyomorított képével, apokaliptikus víziók, halálfélelmek megjelenítésével tiltakozom a háború ellen. A sorsában tehetetlen ember formájú lények agonizálása, az ember nélküli tájak – hasonlóképpen egy rossz álomhoz – szándékosan keltenek rossz érzéseket a befogadóban, nyitva hagyva a kérdést: felébredünk-e?"

Művei számos gyűjteményben megtalálhatók Szegeden, Kecskeméten, Zentán, Szabadkán, de Wroclawban is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport