Feminista sorozatsztár Harry herceg menyasszonya

GettyImages-880231592
2017.11.28. 13:01
Meghan Markle anyja fekete, apja fehér, ősei között rabszolgák és angol nemesek is vannak. Elvált, három évvel idősebb Harry hercegnél, és hét éven át a Briliáns elmék című ügyvédes sorozat sztárja volt. Mégsem járt rosszul vele a királyi család: már jóval a herceggel való találkozása előtt felszólalt közügyekben, elkötelezett feminista és remek szónok. Már tizenegy éves korában elérte, hogy a Procter & Gamble megváltoztassa egyik reklámját, amiről úgy érezte, hogy sérti a nőket.

Két ember vagyunk, akik igazán boldogok és szerelmesek. Csendesen randiztunk körülbelül fél évig, mielőtt bekerültünk volna a hírekbe, ezalatt végig dolgoztam. Az egyetlen dolog, ami megváltozott ezután, az volt, ahogy az emberek tekintenek rám. 

„De én egyáltalán nem változtam, ugyanaz az ember vagyok, aki korábban. Soha nem a párkapcsolatom alapján ítéltem meg magam” – így nyilatkozott szeptember elején a Vanity Fairnek Meghan Markle. Ez volt az első alkalom, hogy Harry herceghez fűződő viszonyáról nyilvánosan beszélt.

Nemcsak az interjúban volt szerény, visszafogott és elegáns, hanem a magazin borítóján is egy szinte smink nélküli, a szeplőit és a szeme alatti karikákat is vállaló, már-már hétköznapi nő nézett ránk. Az interjú és a fotó is egy volt a szépen felépített médiamegjelenések sorában, amelyek végül november 27-hez vezettek, amikor Harry herceg és az amerikai színésznő bejelentették, hogy eljegyezték egymást. Az esküvő jövő tavasszal lesz.  

Pedig a királyi családot szűnni nem akaró lelkesedéssel követő brit bulvársajtó egy lyukas garast sem adott volna azért, hogy végül Meghan Markle lesz az, akit Harry feleségül vesz. Ahogy az első paparazziképek elkészültek a párról,

rögtön kijelentették, hogy a 36 éves Markle-nek nem sok esélye van, hiszen három évvel idősebb a hercegnél, amerikai, színésznő, és ami a legrosszabb: elvált.

Erre a viszonyra II. Erzsébet királynő sosem adná áldását – vélték. Aztán elkezdtek sokasodni a jelek, melyek arra utaltak, hogy ez a kapcsolat más, mint Harry herceg korábbi viszonyai.

Tavaly novemberben, amikor a pár még fél éve sem volt együtt, a királyi család sajtóirodája hivatalos közleményt adott ki, amiben arra kértek mindenkit, hogy hagyják békén a herceg barátnőjét, és ne zaklassák a családját se. A közleményben egy személyesebb megjegyzés is szerepelt, mely szerint 

Harry csalódott, hogy nem tudja megvédeni Markle-t a szexista, rasszista támadásoktól és a rágalmaktól.

Aztán egyre több helyen jelentek meg együtt, Harry bemutatta Markle-t a bátyjának, Vilmosnak és a sógornőjének, Katalinnak is. Egyre több bennfentes tájékoztatta a sajtót arról, hogy közeleg az eljegyzés, és a fogadóirodákban is egyre csak nőttek Markle esélyei.

Közben a színésznő otthagyta a sorozatot, amiben hét éven át játszott, bezárta életmóddal foglalkozó weboldalát, és abbahagyta a posztolást is 2,1 millió követővel rendelkező Instagramjára. Persze ekkorra már minden képet ízekre szedtek róla.

Az eljegyzés bejelentését gondosan időzítették: előbb Diana hercegnő halálának huszadik évfordulója, aztán a királynő és Fülöp herceg 70. házassági évfordulója miatt nem is lehetett volna. A tempó így is meglepően gyors: Harry herceg és Meghan Markle csak tavaly júliusban találkoztak először. (Vilmos és Katalin hét év együtt járás után jegyezték el egymást.) De Harrynek jóval többet lehet, mint Vilmosnak, már csak azért is, mert nem sok esélye van annak, hogy valaha is király lesz belőle. A sorban apja, Károly herceg, Vilmos és Vilmos gyerekei is előtte állnak. Ha jövőre megszületik Vilmos és Katalin harmadik gyereke, akkor Harry már csak a hatodik lesz a sorban.  

Meghan Markle azt mondta a Harry herceggel adott első közös interjújában, hogy szinte semmit nem tudtak egymásról, amikor megismerkedtek. Amerikaiként nem hallott sokat a brit királyi családról, és arról az elképesztő figyelemről sem, ami Európában övezi őket. És hiába dolgozott hosszú éveken át a showbizniszben, ő maga nem szerepelt a pletykalapokban, teljesen nyugis életet élhetett. Az interjút itt lehet megnézni:

Markle igazi kaliforniai lány, szociális munkás és jógaoktató édesanyja afroamerikai, míg operatőr édesapja fehér. Annak fényében, hogy a brit királyi családba házasodik, különösen érdekes, hogy

apai ágon a felmenői hollandok, angolok, írek és skótok, akik között nemesek is akadnak, addig anyai ősei rabszolgák voltak Georgiában.

Apja, Thomas W. Markle az Egy rém rendes család című sorozatban dolgozott évekig, Meghan Markle már kislányként bejárt a forgatásokra. A szülők gyerekkorában elváltak, apja előző házasságából van egy féltestvére, Samantha Grant, aki sclerosis multiplex miatt évekkel ezelőtt kerekesszékbe kényszerült. Grant állítólag A törtető hercegnő nővérének naplója címmel készül leleplező könyvet írni róla.

Bár mindig is színésznő akart lenni, ezt Los Angeles-i gyerekként, aki ráadásul a sorozatkészítés közelében nőtt fel, valahogy túl egyértelműnek érezte. Ezért a színház mellett a nemzetközi kapcsolatok szakot is elvégezte a Northwestern Egyetemen. Gyakornok volt a Buenos Aires-i amerikai nagykövetségen, és van egy meglepő hobbija, amivel korábban pénzt is keresett: kalligráfus.

Végül mégis a színészet mellett döntött, és évekig dolgozott különböző sorozatokban és tévéfilmekben, többek között a General Hospitalben, a New York-i helyszínelőkben és a 90210-ben. Ami a mozifilmeket illeti, Magyarországon talán a Förtelmes főnökök című Jennifer Aniston-film a legismertebb, amiben játszott, persze csak egy kisebb szerepet. 2011-ben aztán megkapta a Briliáns elmék című ügyvédes sorozat egyik szerepét, ami némileg ismert tévészínésszé tette.  

Markle egy talpraesett jogi asszisztenst játszott a sorozatban, aki az egyik főszereplő szerelme lesz. A Briliáns elmék nem váltja meg a világot, de a nézők szeretik, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már hét évadot megélt. Folytatódni viszont Markle nélkül fog, aki kilépett, hogy főállásban hercegné lehessen. Erről azt mondta: nem érzi úgy, hogy bármit is feladott volna, inkább úgy fogja fel, hogy egy új fejezet nyílik az életében. És különben is már hét évet eltöltött ebben a sorozatban. Épphogy csak nem tette hozzá, hogy már nagyon unta.  

Amikor azt mondta, hogy bár színésznő volt, nem igazán írtak róla a bulvárlapok, nem túlzott. Meghan Markle magánélete nem volt túl mozgalmas. 2011-ben, hét év után házasodott össze Trevor Engelson producerrel, akivel 2013-ban el is váltak. Rajta kívül más komolyabb kapcsolatáról nem tudni. Mielőtt Londonba költözött, Torontóban élt két kutyájával, akiket az új életébe is visz magával. Már Harry herceggel való megismerkedése előtt sokat foglalkozott jótékonysággal, közélettel, támogatja a World Vision Canada tisztavíz-kampányát, és a nemek közötti egyenlőségért küzdő HeForShe kampányban is részt vett.

Sokszor felmerül bennem, hogyan lehet összeegyeztetni a csillogó, színésznős életet a humanitárius munkával. Aztán mindig rájövök, hogy nem az a kérdés, hogy hogyan, hanem az, hogy hogy nem

– írta erről korábban.  

Hogy mennyivel testhezállóbb szerep lesz neki a királyi család tagjának lenni, mint sorozatsztárnak, az ebből a 2015-ös beszédéből világosan látszik.

Itt is nemek közötti esélyegyenlőségről, feminista elkötelezettségéről beszélt többek között Ban Kimun akkori ENSZ-főtitkár előtt. Elmesélt egy történetet arról, hogy tizenegy éves korában hogyan érte el, hogy a Procter & Gamble megváltoztassa egyik reklámját, amiről úgy érezte, hogy sérti a nőket:

Meghan Markle egy elvált amerikai exszínésznő. De akinek ilyen sztorijai vannak, és ilyen szenvedéllyel tudja előadni őket, annak sokkal inkább a közéletben, mint B kategóriás sorozatokban a helye.

Ne maradjon le semmiről!

Keressen minket a Facebookon is!