Mindent tagad a szexuális visszaéléssel vádolt magyar könyves házaspár

2017.12.02. 11:38

A vádak hamisak! Visszautasítjuk minden állítását.

A Stádium Kiadó holnapján közleményben reagált a könyvkiadót vezető házaspár az őket ért szexuális visszaélések kapcsolatos vádakra. Az előzmény: Follinus Anna költőnő, a kiadó korábbi szerkesztője egy hete a Díványon beszélt részletesen arról, hogy a kiadót vezető házaspár hosszú időn, éveken keresztül bántalmazta lelkileg és szexuálisan.

„A házaspár számára, minthogy áldozatok kiszemelésében volt már tapasztalatuk, hamar egyértelművé vált érzelmi, szellemi kiszolgáltatottságom. Rövid időn belül értésemre adták, hogy támogatásukat csak és kizárólag akkor nyerhetem el, ha teljes valómban alárendelem magam akaratuknak. Amikor a férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam, megkezdődött a magas szintű manipuláció” – mondta.

A most 33 éves költőnő azt állítja, hogy miután 16 évesen jelentkezett a kiadóhoz egy irodalmi pályázatra, kihasználva kiszolgáltatottságát a házaspár rövid időn belül behálózta, súlyosan manipulálta, amiből tartós szexuális és egyéb zaklatás lett, beleértve a fizikain kívül az agresszió minden formáját. „Rövid időn belül értésemre adták, hogy támogatásukat csak és kizárólag akkor nyerhetem el, ha teljes valómban alárendelem magam akaratuknak. Amikor a férfi első szexuális közeledését határozottan elutasítottam, megkezdődött a magas szintű manipuláció.” Az interjúban Follinus Anna súlyos szexuális bántalmazásról és saját Stockholm-szindrómájáról beszél, amikor azt próbálja elmagyarázni, miért nem lépett ki sokáig a kapcsolatrendszerből.

A cikkben mindenekelőtt lelki manipulációkról van szó. Úgy érzi, pedofília áldozata volt, de olyan állítás nincs a cikkben, amely egyértelműen bűncselekményre utalna. Bár Follinus Anna konkrétan nem nevezte meg a kiadót és annak vezetőit, a szöveg alapján néhány másodperces netes kereséssel könnyen ki lehet következtetni, hogy kikről van szó.

A költő-szerkesztő vádjaira most a Stádium Kiadót vezető házaspár, Lőkös Margit és Kárpáti Kamill a kiadó honlapján egy keretes közleményben reagált – ezt a 444 szúrta ki. A kiadó vezetői ezt írják:

„Férjemmel 48 évet éltünk boldog szerelemben, házasságban.

Azon kevesek, akik valóban ismernek bennünket és a férjem művészetét (az élete legvégén járó író mindent megírt a verseiben, regényeiben), azok pontosan tudják, hogy a vádak hamisak! Visszautasítjuk minden állítását! Az aljasság olyan fokú, előre kiszámított, hogy a férjem politikai börtönökkel terhelt, hosszú életében eddig átélt minden kegyetlen gonoszság és borzalom eltörpült emellett.

Azon sokak, akik semmit nem tudnak vagy „valamit eltorzítva tudni tudni vélnek” rólunk, bármit elhihetnek a rágalmakból, akármit mondunk.Sorrendbe állított, leleplező ” interjúkat olvasva, olyan tömegpszichózisban élünk, amely a jogállamiság maradékait is fölemészti.

Mindezekre azt mondjuk: NEM! ELÉG VOLT!

Lőkös Margit és Kárpáti Kamill

Külön szót kell ejtenünk a Stádium Kiadót ért vádakról. Az itt folyó munka szakmai hitelének a megkérdőjelezése nemcsak feleségemet és engem, hanem valamennyi nálunk publikáló írónk, költőnk munkásságának minőségét érinti. A Stádium Kiadónál a megjelenés mindig szerzőink tehetségén, kemény, kitartó munkáján, s az asztalra letett kéziratok minőségén múlott. Megjelenésüket semmilyen más tényező soha nem befolyásolta. Így Follinus Anna köteteinek megjelentetését is költői tehetsége tette lehetővé.

A fentieket szerzőink kérésére tesszük közzé.”