Tavaly 400 milliót, idén már 1,4 milliárdot kapott az állami írónevelde

2017.12.28. 16:40

A Magyar Idők nevű kormánylapnál rovatvezetői feladatokat ellátó Orbán János Dénes nevével fémjelzett, 150 millió forintnyi közpénzből 2015-ben létrejött Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft (KMTG) “Előretolt Helyőrség Íróakadémia” nevű projektjét 2016-ban 400 millióval, idén, 2017-ben pedig már 1,4 milliárd forinttal támogatta a kormány, derült ki a 27-i Magyar Közlönyből.

Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia aztán "megizmosodott" a sok pénztől, így aztán irodalmi-kulturális kiadvánnyal jelentkezett, aminek főszerkesztője Demeter Szilárd lett, aki többek között Tőkés László fideszes EP-képviselő egykori nagyváradi irodavezetője. Ő az Origónak adott interjújában ennyire volt laza:

"Felszínes benyomásaim alapján itt az irodalmi életből irodalompolitikát csináltak, szekértáborok feszülnek egymásnak, az írószervezetek osztódással szaporodnak, és százezer forintért egy kanál vízben meg tudnák egymást fojtani a rivális szervezetek. Ezek a hatalmi vagy politikai játszmák nem az irodalomról szólnak, nem az olvasókról, hanem az írókról, arról, hogy ki ossza az ösztöndíjat, ki kapja, kik legyenek az NKA-kuratóriumokban, és így tovább. Ennek bizonyára így kell lennie, de nekem mind pótcselekvéseknek tűnnek. Olyan, mint a politika a politikáról: hóttunalmas."

Na, ez a hóttunalmasozó Demeter Szilárd ezzel a 150, majd 400 millióval, illetve mostanra már 1,4 milliárd forintnyi közpénzzel a háta mögött már biztosan nem kell, hogy beszálljon ebbe a hóttunalmas, pénzért folyó küzdelembe. A kiadvány egyébként Budapesten nem jelenik meg, csak vidéken, ahol, meglepetés: Mészáros Lőrinc terjeszti a kiadványt.