Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt Cseh András rajzfilmrendező

2017.12.30. 12:47

Meghalt Cseh András rajzfilmrendező, a Frakk- és Vackor-sorozat alkotója, írja a 24.hu. A lapnak Cseh fia erősítette meg a halálhírt. Cseh András 90 éves volt.

Cseh a Képzőművészeti Főiskola után - ahol Szőnyi István tanítványa volt - a Pannónia Filmstúdióban kezdett el dolgozni: először mozdulattervezőként, majd operatőrként és rendezőként.

Irma néni Szerénke Lukrécia Károly bácsi és Frakk a magyar vizsla (b-j) a Frakk a macskák réme című rajzfilmsorozat egyik jelenetében.
Irma néni Szerénke Lukrécia Károly bácsi és Frakk a magyar vizsla (b-j) a Frakk a macskák réme című rajzfilmsorozat egyik jelenetében.
Fotó: MTI

"A Frakknak rendezője és operatőre, az 1985-ben forgatott Vackor-sorozatnak forgatókönyvírója is volt. Nevéhez fűződik még egyebek mellett a Jómadarak-sorozat, vagy az 1966-os Futyuri mint detektív című animációs film" - írja a lap.

A Magyar Televíziónak is dolgozott. Előbb Macskássy Gyula munkatársa, majd Csermák Tibor mozdulattervezője volt a Piros pöttyös labda (1961) c. filmnél. Foglalkozott reklámfilmek készítésével is, és dolgozott sorozatok, így az USA számára gyártott bérmunka kollektívájában (Arthur-sorozat, 1961). Önálló alkotásai közül kiemelkedik a modern hangvételű, kesernyés filozófiájú A tapéta nem minden (1964), áll wikipedia-oldalán.