Halottat posztolt a YouTube-sztár, szétszedte az internet

2018.01.02. 10:05

„Soha nem találkoztam még ennyi kritikával, mert soha nem hibáztam még ekkorát” – kért elnézést a Twitteren Logan Paul, a népszerű vlogger, miután a stábjával egy élettelen ember testét videózta le, majd a felvételeket közzétette a YouTube-on, és az internet jelenlegi leggyűlöltebb figurájává vált.

A youtuber (aki mellesleg Jake Paul internethíresség bátyja) épp Japánban forgatott, amikor felkereste az öngyilkosok erdejeként emlegetett Aokigaharát, amely – a Golden Gate híd mellett – az egyik legkedveltebb célpontja a meghalni vágyóknak. 2002-ben például 78 holttestet találtak az erdőben, még annak ellenére is, hogy annak számos pontján táblák figyelmeztetik az öngyilkosság szándékával érkezőket: gondolják át a szándékukat.

„Ez nem kattintásvadászat. Ez a legvalóságosabb videó, amit feltöltöttem erre a csatornára" – mondta Logan Paul a videó felvezetőjében. Az internetezők főleg arra akadtak ki, hogy a 15 perces útinapló jelentős részében valami vicces sapkában jópofáskodik, majd öncélúan mutogatja az öngyilkos holttestét.

Még lilák a kezei. Reggel követhette el" – mondta egy ponton a magát felakasztó férfiről a vlogger, aki aztán arról is beszélt, hogy az öngyilkosság és a depresszió nem tréfa, illetve hogy elvileg azért jöttek a Fudzsi lábánál fekvő erdőbe, mert a hely kísértetjárta hangulatára voltak kíváncsiak, nem számítottak ilyesmire. A videó végén aztán zongorás zenei kíséretre bölcselkedett arról, hogy nem szégyen depressziósnak lenni, segítséget kell kérni, erősnek kell lenni, beszélni kell róla.

Érzéketlen, gusztustalan, elfogadhatatlan – röpködtek a jelzők az interneten, miután a videó felkerült a YouTube-ra. A videó kevesebb mint 24 óra alatt több mint hatmilliós nézettséget hozott, majd az internet nyomására a feltöltő előbb törölte azt, később pedig elnézést kért miatta. A kedden közzétett posztban elismerte, hogy hibázott, és leszögezte, hogy nem a nézettség miatt került fel a tartalom a csatornájára, valamint azt is megígérte, hogy hasonló többé nem fog előfordulni. (via)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport