Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Feljelentették Harvey Weinsteint, amiért ki akarta siklatni a zaklatási ügyeit

GettyImages-646052594
2018.01.07. 19:36

Feljelentették Harvey Weinstein filmproducert, filmgyártó cégét és Michael Rubin volt New York-i ügyészt, amiért "összebeszéltek" és törvénytelen eszközökkel próbálták megakadályozni a producer ellen nemi erőszak miatt indult eljárás lefolytatását - írja az MTI. A feljelentést a producert megvádoló Paz de la Huerta színésznő volt ügyvédje, Aaron Filler tette pénteken Los Angelesben. 

A feljelentés szerint Michael Rubin egykori helyettes államügyész az áldozatok jogait képviselő aktivistának adta ki magát Paz de la Huerta előtt, de valójában Weinstein megbízásából volt ott, hogy, ahogy a feljelentés fogalmaz "törvénytelen eszközökkel, fortéllyal, fenyegetéssel és zsarolással avatkozzon be" az eljárásba. Rubin állítólag arra akarta rávenni a színésznőt, hogy ejtse akkori ügyvédjét, Aaron Fillert, és vonja vissza a feljelentést, amelyben nemi erőszakkal vádolta Harvey Weinsteint. Sikerült is elérni, hogy Paz de la Huerta lecserélje az ügyvédjét, a feljelentést azonban nem vonta vissza.

A feljelentés szerint Rubin megpróbálta megszerezni de la Huerta pszichiátriai dossziéját is, hogy azt nyilvánosságra hozza, továbbá kapcsolatba lépett a Weinstein-üggyel foglalkozó New York-i ügyészekkel, "hamis és elijesztő tanácsokat adva nekik, amelyek eredményeként váratlanul megtorpant a Weinstein elleni vádemelés folyamata".

Az érintettek tagadnak. Michael Rubin azt mondta az AP-nek, hogy soha életében nem találkozott Weinsteinnel, és Fillerből csak a csalódott ügyvéd beszél, "aki elvesztett egy ügyfelet". A volt államügyész azt állítja, ő éppen abban akarta segíteni Paz de la Huertát, hogy elérje Weinstein letartóztatását. A zaklatási botrányba keveredett producer szóvivője szerint pedig őrültség azt állítani, hogy Weinsteinnek bármi köze volt a feljelentésben szereplő cselekményekhez.

Az viszont biztos, hogy Weintein nem riadt vissza a kémthrillerekbe illő taktikáktól, csak hogy megakadáyozza a zaklatási ügyeinek terjedését, az őt megvádoló nőkre és az ügyekkel foglalkozó újságrókra például rendszeresen magánnyomozókat küldött. A volt Moszad-ügynököből álló Black Cube nevű magánnyomozó-céget például arra bérelte fel, hogy derítsék ki, mit mire készül Rose McGowan színésznő. A magándetektívek női jogvédő aktivistáknak hazudva magukat beszéltek a színésznővel, ahogy a fenti feljelentés szerint állítólag a volt államügyész is tette ezt. 

Paz de la Huerta azt mondja, Harvey Weinstein kétszer is megerőszakolta őt 2010-ben. Azóta, hogy tavaly októberben a nyilvánosság elé lépett, mintegy 50 másik nő vádolta meg szexuális zaklatással a befolyásos producert. 

Nyitókép: Harvey Weinstein és akkori felesége, Georgina Chapman divattervező és színésznő 2017. február 26-án, a 89. Oscar-díjátadón, Hollywoodban (Dan MacMedan/Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!