Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljelentették Harvey Weinsteint, amiért ki akarta siklatni a zaklatási ügyeit

GettyImages-646052594
2018.01.07. 19:36

Feljelentették Harvey Weinstein filmproducert, filmgyártó cégét és Michael Rubin volt New York-i ügyészt, amiért "összebeszéltek" és törvénytelen eszközökkel próbálták megakadályozni a producer ellen nemi erőszak miatt indult eljárás lefolytatását - írja az MTI. A feljelentést a producert megvádoló Paz de la Huerta színésznő volt ügyvédje, Aaron Filler tette pénteken Los Angelesben. 

A feljelentés szerint Michael Rubin egykori helyettes államügyész az áldozatok jogait képviselő aktivistának adta ki magát Paz de la Huerta előtt, de valójában Weinstein megbízásából volt ott, hogy, ahogy a feljelentés fogalmaz "törvénytelen eszközökkel, fortéllyal, fenyegetéssel és zsarolással avatkozzon be" az eljárásba. Rubin állítólag arra akarta rávenni a színésznőt, hogy ejtse akkori ügyvédjét, Aaron Fillert, és vonja vissza a feljelentést, amelyben nemi erőszakkal vádolta Harvey Weinsteint. Sikerült is elérni, hogy Paz de la Huerta lecserélje az ügyvédjét, a feljelentést azonban nem vonta vissza.

A feljelentés szerint Rubin megpróbálta megszerezni de la Huerta pszichiátriai dossziéját is, hogy azt nyilvánosságra hozza, továbbá kapcsolatba lépett a Weinstein-üggyel foglalkozó New York-i ügyészekkel, "hamis és elijesztő tanácsokat adva nekik, amelyek eredményeként váratlanul megtorpant a Weinstein elleni vádemelés folyamata".

Az érintettek tagadnak. Michael Rubin azt mondta az AP-nek, hogy soha életében nem találkozott Weinsteinnel, és Fillerből csak a csalódott ügyvéd beszél, "aki elvesztett egy ügyfelet". A volt államügyész azt állítja, ő éppen abban akarta segíteni Paz de la Huertát, hogy elérje Weinstein letartóztatását. A zaklatási botrányba keveredett producer szóvivője szerint pedig őrültség azt állítani, hogy Weinsteinnek bármi köze volt a feljelentésben szereplő cselekményekhez.

Az viszont biztos, hogy Weintein nem riadt vissza a kémthrillerekbe illő taktikáktól, csak hogy megakadáyozza a zaklatási ügyeinek terjedését, az őt megvádoló nőkre és az ügyekkel foglalkozó újságrókra például rendszeresen magánnyomozókat küldött. A volt Moszad-ügynököből álló Black Cube nevű magánnyomozó-céget például arra bérelte fel, hogy derítsék ki, mit mire készül Rose McGowan színésznő. A magándetektívek női jogvédő aktivistáknak hazudva magukat beszéltek a színésznővel, ahogy a fenti feljelentés szerint állítólag a volt államügyész is tette ezt. 

Paz de la Huerta azt mondja, Harvey Weinstein kétszer is megerőszakolta őt 2010-ben. Azóta, hogy tavaly októberben a nyilvánosság elé lépett, mintegy 50 másik nő vádolta meg szexuális zaklatással a befolyásos producert. 

Nyitókép: Harvey Weinstein és akkori felesége, Georgina Chapman divattervező és színésznő 2017. február 26-án, a 89. Oscar-díjátadón, Hollywoodban (Dan MacMedan/Getty Images Hungary)