Tavaly el akarták távolítani, idén levélben köszönti a miniszterelnök

626068 jordan tamas 75 eves
2018.01.17. 16:09

Január 15-én ünnepelte 75. születésnapját Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója. Ennek, illetve Balogh Gyula, A Jordán-sztori című könyvének megjelenésének apropóján zajlott a szombathelyi színházban egy beszélgetés, amiről a nyugat.hu számolt be. A tudósításból kiderült, hogy Jordánt maga Orbán Viktor miniszterelnök is felköszöntötte. Egy üveg bort küldött a színházigazgatónak, amihez egy levelet is mellékelt.

Ebben Orbán azt írja, Rubik Ernő nyomán, hogy "csak egy szabadság létezik: ha azt csinálhatod, amit szeretsz, és amihez tehetséged van". Ami azért is nagyon érdekes, mer Jordán tavaly, főleg politikai okokból, nagyon közel került hozzá, hogy ne csinálhassa azt, amit szeret és ne abban a színházban, ami az ő vezetése alatt került fel a magyar színházi térképre. 

Mint arról az Indexen több cikkben is beszámoltunk, tavaly februárban Jordán Tamásnak újra kellett pályáznia a szombathelyi színház vezetésére. Programjában az egész társulat támogatta és mind a nézőszámok, mind a kritikai elismerések azt mutatták, hogy Jordán Tamás lehet a legmegfelelőbb ember a színház élére. Dér András filmrendező is indult még a posztért, aki nem is rendelkezett komoly tapasztalattal színházvezetés terén, majd miután pályázata kiszivárgott a nyilvánosság elé, vissza is vonta azt. Jordán ezt követően egyedül indult, ám a közgyűlés mégsem választotta meg. Ezután lett nagyobb botrány az ügyből, amibe a politika is belekeveredett, mi is írtunk arról, hogy a szombathelyi színház ügye miért mutathat túl önmagán.

Végül Jordánnak egy évvel hosszabbították meg a kinevezését, majd miután újra pályázott, már bizalmat szavaztak neki, 2021-ig, és idén már a miniszterelnök is felköszöntötte. 

(Borítókép: Mészáros Zsolt / Nyugat.hu)