2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Meghalt Paul Bocuse, a francia gasztronómia legendája

000 X856P
2018.01.20. 14:07 Módosítva: 2018.01.20. 15:43

Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak, rja az MTI.

"Paul Bocuse meghalt, a gasztronómia gyászol. Monsieur Paul maga volt Franciaország. Egyszerűség és nagyvonalúság. Kiválóság és életművészet. A gasztronómia pápája távozik. Séfjeink Lyonban, ahogy a világ minden táján, műveljék tovább szenvedélye gyümölcseit" - írta szombaton a Twitteren Gérard Collomb.

A francia gasztronómia jelképének számító sztárséf ugyanott fejezte be az életet, ahol elkezdte. A ma Lyonhoz tartozó, hangulatos Collonges-au-Mont-d'Ort településen, a Saone folyó partján ugyanabban a szobában hunyt el, ahol 1926. február 11-én született.

Családjának 1765-től volt malma a településen, Paul az apja éttermében született, amely ma az első számú Bocuse-étterem, s ahol alig tízévesen már a konyhában dolgozott. Pályája során újraértelmezte és megújította a gasztronómiát. Az ő nevéhez főződik az egyszerűbb, könnyedebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételekből álló francia új konyha, a nouvelle cuisine kidolgozása.  Filozófiájának három fő eleme a jó alapanyag, a jó hőmérséklet és a jó ízlés.  

Az első Michelin csillagot 1958-ban nyerte el, majd 1962-ben és 1965-ben is. Megkapta a Franciaország legjobb mestere kitüntetést, a Becsületrend tisztje kitüntetést, 1989-ben pedig Az Évszázad Konyhafőnökének választotta a Gault & Millau magazin.

Paul Bocuse nevét viseli az immár 30 éves, 1987-óta megrendezett Bocuse d’Or, a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye. A Bocuse d'Or európai döntőjét 2016-ban Budapesten rendezték meg, azt Széll Tamás nyerte meg, 2017-ben pedig a világdöntőn különdíjat és 4. helyezést ért el. Széll Tamás 2013-ban a Bocuse d'Or világdöntőjében a 10. helyen végzett, Molnár Gábor 2015-ben a 13. helyet szerezte meg. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2009-ben alakult. 

Paul Bocuse keze alól számtalan híres séf került ki, tanítványa volt Eckart Witzigmann, az első német ajkú és a harmadik nem francia nyelvű séf is, aki Michelin-csillagot nyert. Bocuse a második világháború után minden francia elnöknek főzött, de Gaulle-tól Nicolas Sarkozyig. 

Paul Bocuse öt bisztrót és egy gyorsbüfét üzemeltetett Lyonban, továbbá a Restaurant Paul Bocuse-t, a zászlóshajó L’Auberge du Pont de Collonges-t, valamint a családi örökség L’Abbaye de Collonges-t a Lyontól alig öt km-re, a Saône partján fekvő Collonges au Mont d’Orban. A családnak van étterme Orlandóban, valamint Tokióban és Nagoyában is.

Nyitókép: Jeff Pachoud/AFP

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport