Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Meghalt Hencze Tamás, Kossuth-díjas képzőművész

2018.01.22. 16:56 Módosítva: 2018-01-22 17:23:45

Vasárnap hajnalban meghalt Hencze Tamás, Kossuth-díjas képzőművész. Temetéséről később intézkednek - írja az MTI.

Hencze Szekszárdon született 1938. március 6-án. 1958 és 1960 között kirakatrendezői iskolában tanult Budapesten, évekig dekoratőrként és grafikusként dolgozott. 1960-tól a Zuglói Kör tagja, 1966-ban ismerte meg Korniss Dezsőt, akit mesterének tekintett. 1969-ben elnyerte a Pannónia Biennále díját, 1989-ben érdemes művész lett, majd 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Abban az évben választották be a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai közé. 

Számos kollektív és önálló kiállításon szerepelt, egyebek mellett az Ernst Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, Debrecenben, Székesfehérvárott, Pécsett, Újvidéken, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Külföldön Berlin, München, Stockholm, Bázel, Bécs, London, Amszterdam, Róma, Szöul, Tokió, Mexikó adott teret kiállításokon való szerepléseihez. 1980-ban részt vett a velencei biennále magyar pavilonjának tervezésében. Egyéni tárlattal 2004-ben szerepelt a Kogart Házban.

Hencze Tamás kiállításának megnyitóján 2015-ben az Art.Salon : Társalgó Galériában.
Hencze Tamás kiállításának megnyitóján 2015-ben az Art.Salon : Társalgó Galériában.
Fotó: tarsalgogallery.com

Hencze Tamás Horizontális Struktúra című képe szerepelt abban az összeállításunkban, amiben a Contempo Auctions egyik aukciójának legizgalmasabb képeiből válogattunk. Akkor az aukció anyagát összeállító Tóth Árpád többek között a következőket írta a képzőművészről: 

"Hencze Tamás annak a legendás, ún. „Iparterv generációnak” az egyik fontos alkotója, amely a háború utáni magyar művészetben először tudott képi világában visszacsatlakozni az aktuális nemzetközi áramlatokhoz. Hencze Tamás következetessége, festői érzelmeket redukáló, világosan egyszerű eszközhasználata példa nélküli a magyar művészetben. Egyetlen szín – a fekete és annak árnyalatai használatával, szinte színek nélkül jut el az optikai és téri illúziókeltés igen magas szintjére. A 60-as évek közepétől festett struktúráival itthon és a nemzetközi színtéren egyaránt élen járt."

Hencze Tamás őrzi a bécsi Albertina, valamint a Ludwig Alapítvány, gyűjtemények Essenben, a szöuli National Museum of Contemporary Art, hazánkban pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a Szombathelyi Képtár, Budapesten a Kassák Lajos Múzeum, a Ludwig Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?