Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt Hencze Tamás, Kossuth-díjas képzőművész

2018.01.22. 16:56 Módosítva: 2018.01.22. 17:23

Vasárnap hajnalban meghalt Hencze Tamás, Kossuth-díjas képzőművész. Temetéséről később intézkednek - írja az MTI.

Hencze Szekszárdon született 1938. március 6-án. 1958 és 1960 között kirakatrendezői iskolában tanult Budapesten, évekig dekoratőrként és grafikusként dolgozott. 1960-tól a Zuglói Kör tagja, 1966-ban ismerte meg Korniss Dezsőt, akit mesterének tekintett. 1969-ben elnyerte a Pannónia Biennále díját, 1989-ben érdemes művész lett, majd 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Abban az évben választották be a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai közé. 

Számos kollektív és önálló kiállításon szerepelt, egyebek mellett az Ernst Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, Debrecenben, Székesfehérvárott, Pécsett, Újvidéken, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. Külföldön Berlin, München, Stockholm, Bázel, Bécs, London, Amszterdam, Róma, Szöul, Tokió, Mexikó adott teret kiállításokon való szerepléseihez. 1980-ban részt vett a velencei biennále magyar pavilonjának tervezésében. Egyéni tárlattal 2004-ben szerepelt a Kogart Házban.

Hencze Tamás kiállításának megnyitóján 2015-ben az Art.Salon : Társalgó Galériában.
Hencze Tamás kiállításának megnyitóján 2015-ben az Art.Salon : Társalgó Galériában.
Fotó: tarsalgogallery.com

Hencze Tamás Horizontális Struktúra című képe szerepelt abban az összeállításunkban, amiben a Contempo Auctions egyik aukciójának legizgalmasabb képeiből válogattunk. Akkor az aukció anyagát összeállító Tóth Árpád többek között a következőket írta a képzőművészről: 

"Hencze Tamás annak a legendás, ún. „Iparterv generációnak” az egyik fontos alkotója, amely a háború utáni magyar művészetben először tudott képi világában visszacsatlakozni az aktuális nemzetközi áramlatokhoz. Hencze Tamás következetessége, festői érzelmeket redukáló, világosan egyszerű eszközhasználata példa nélküli a magyar művészetben. Egyetlen szín – a fekete és annak árnyalatai használatával, szinte színek nélkül jut el az optikai és téri illúziókeltés igen magas szintjére. A 60-as évek közepétől festett struktúráival itthon és a nemzetközi színtéren egyaránt élen járt."

Hencze Tamás őrzi a bécsi Albertina, valamint a Ludwig Alapítvány, gyűjtemények Essenben, a szöuli National Museum of Contemporary Art, hazánkban pedig a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a Szombathelyi Képtár, Budapesten a Kassák Lajos Múzeum, a Ludwig Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport