Újra megnyitják a Román csarnokot

2018.02.12. 15:14

Több, mint 70 év után újra látható lesz a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka. Korábban az Urbanista blogon már írtunk arról, hogy a Szépművészetinek van terme, ami még a második világháborúban sérült meg, akkor lezárták és azóta sem nyitották meg újra, a háborús sérülések miatt. 

Most Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy március 15 és húsvét között ingyenesen tekintheti meg a közönség a felújított Román csarnokot. A felújítás 8,3 milliárd forintba került. Egy 900 négyzetméter alapterületű teremről van szó, ami egy középkori bazilika belső terét idézi. A falfestmények felújításán 70 restaurátor dolgozott, akik közel 2500 négyzetméter falfelületet javítottak ki. Ehhez 1500 liter konzerválóanyagot, 100 kilogramm különböző színű pigmentet és 5,5 kilo aranyat használtak fel. 

A Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik meg újra a látogatók előtt, egy Leonardo-kiállítással. Ennek az eddig szintén nem látogatható, Michelangelo-terem ad majd otthont. A felújítások után 2000 négyzetméterrel nő majd a kiállítóterek helye, a raktáraknak pedig 500 négyzetméterrel több hely jut majd. Szintén kiállítótér lesz az eddig irodaként működő, mostanra rekonstruált Schickedanz-terem, míg a Román csarnok melletti, frissen felújított tér a múzeumpedagógiát szolgálja majd - mondta Baán László az MTI-nek.