Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra megnyitják a Román csarnokot

2018.02.12. 15:14

Több, mint 70 év után újra látható lesz a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnoka. Korábban az Urbanista blogon már írtunk arról, hogy a Szépművészetinek van terme, ami még a második világháborúban sérült meg, akkor lezárták és azóta sem nyitották meg újra, a háborús sérülések miatt. 

Most Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy március 15 és húsvét között ingyenesen tekintheti meg a közönség a felújított Román csarnokot. A felújítás 8,3 milliárd forintba került. Egy 900 négyzetméter alapterületű teremről van szó, ami egy középkori bazilika belső terét idézi. A falfestmények felújításán 70 restaurátor dolgozott, akik közel 2500 négyzetméter falfelületet javítottak ki. Ehhez 1500 liter konzerválóanyagot, 100 kilogramm különböző színű pigmentet és 5,5 kilo aranyat használtak fel. 

A Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik meg újra a látogatók előtt, egy Leonardo-kiállítással. Ennek az eddig szintén nem látogatható, Michelangelo-terem ad majd otthont. A felújítások után 2000 négyzetméterrel nő majd a kiállítóterek helye, a raktáraknak pedig 500 négyzetméterrel több hely jut majd. Szintén kiállítótér lesz az eddig irodaként működő, mostanra rekonstruált Schickedanz-terem, míg a Román csarnok melletti, frissen felújított tér a múzeumpedagógiát szolgálja majd - mondta Baán László az MTI-nek.