Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pert vesztett a háztulajdonos, aki lemázolta a világ legnagyobb graffitigyűjteményét

2018.02.13. 21:15

Nagy nap a mai a graffitizés történetében, egy New York-i bíróság ugyanis ma kimondta, hogy nemhogy nem kell rongálásért fizetniük egy házat telefújó művészeknek, de a graffitiket lemázoló háztulajdonosnak kell megtéríteni a művészeket ért kárt. Méghozzá elég busásan. A döntés a 5Pointz néven elhíresült, New York Queens városrészében lévő raktárépület, amely a világ egyik legnagyobb street art gyűjteményének számított, amíg meg nem semmisült. 

Így nézett ki valaha a 5Pointz
Így nézett ki valaha a 5Pointz
Fotó: Flickr/Sauvage Ocèane

A tulaj, Gerald Wolkoff korábban jóban volt házát telefújó utcaművészekkel, hiszen éveken át nekik adta bérbe az épületet, amely népszerű turistalátványossággá is vált, és a bírósági ítélet szerint az Egyesült Államok legnagyobb "szabad téri aeroszol-művészeti gyűjteménye" volt. Egy idő után viszont Wolkoff felismerte, hogy több pénzt kereshetne, ha inkább luxuslakásokat építene a telefújt sárga raktár helyére, ezért kidobta a művészeket. 

A művészek megpróbálták ebben megakadályozni a vizuális művészeteket védő törvényre hivatkozva, viszont Wolkoff, hogy a graffiti-gyűjtemény ne legyen érv, inkább fehérre mázolta az összes falfestményt még mielőtt a bíróság döntött volna az ügyben. Erre a művészek újra beperelték a tulajt, ezúttal azért, amiért elpusztította a művészetüket. És nyertek. 

A bírói döntés alapján 21 művész 45 megsemmisített műve után egyenként 130 ezer dollárt, összesen tehát 6,7 millió dollárt kell a tulajnak fizetnie. A művészeket képviselő ügyvéd szerint a döntés nemcsak az ügyfeleinek fontos, hanem az ország minden graffitisének, mert ezzel a graffiti is elismert szépművészetté vált.