Bucsi Réka: "Még soha nem kaptam ekkora elismerést"

2018.02.25. 19:56

Nagyon jól érzem magam, teljesen fel vagyok töltődve! Még soha nem kaptam ekkora elismerést a munkámért

– mondta az MTI-nek vasárnap Bucsi Réka, akinek Solar Walk című animációs rövidfilmjét a Berlinalén az Audi Short Film Awarddal díjazták.

Mint mondta, váratlanul érte a siker, hiszen korábban már két Berlinalén is szerepelt alkotásaival, és akkor nem kapott díjat.

Őszintén azt gondoltam, hogy most sem fogok. Nagyszerű pillanat volt, amikor kimondták a nevemet. Olyan volt, mint egy álom, minden nagyon gyorsan történt. Miután átvettem a díjat, sajtókonferenciára hívtak, nagyon sok ember vett körül, nem volt egy percem leülni és reflektálni arra, hogy mi is történt

– idézte fel a szombat este megrendezett díjátadót.

A nemzetközi csapatból, akikkel a filmet készítette, többen is elkísérték a Berlinaléra, köztük a hanghatásokon dolgozó Lukács Péter Benjámin, de a díjátadóra már egyedül maradt. A gála után részt vett a díjazottaknak rendezett vacsorán és az azt követő ünneplésen is – idézte fel.

A rövidfilmes mezőnyt, amelyben díjazott lett, véleménye szerint rendkívüli sokféleség jellemzi, egymás mellett szerepel benne a nagyon kísérleti, avantgárd rövidfilm és a politikai dokumentumfilm, ami önmagában igazán pozitív, de a filmeket blokkokban megtekintő nézőktől azért rugalmasságot kíván.

A terveiről elárulta, hogy most egy amerikai tévécsatornának készít egy rövidfilmet:

Saját film lesz, a saját forgatókönyvemből dolgozom megbízás alapján. Négyperces, kisebb animációs film, mert szeretek a nagyobb projektek között egy kis időt egy rövidebb lélegzetű munkára szánni. Lazító, kikapcsoló jellegű, csak egy-két hónapig dolgozom rajta, aztán megint hozzá tudok fogni egy újabb nagy feladathoz.

K EPA20180224361
Fotó: Sascha Steinbach / MTI / EPA

Ha befejezte a rövidfilmet, szeretne belevágni egy animációs nagyjátékfilmbe. Ez azonban nagy kihívás, nem csak rajta múlik, hogy meg tudja-e valósítani:

Örülnék, ha magyar produkció lenne. De nem próbáltam még nagyjátékfilmes összegre pályázni. Hagyományos 2D cell animációt szeretnék készíteni nemzetközi csapattal, és ez elég nagy költségvetést feltételez. Az a célom, hogy belátható időn belül meg tudjam csinálni, ne húzódjon a végtelenségig.

A Solar Walk eredetileg 50 perces különleges összművészeti projektként debütált ősszel Dániában, ennek 21 perces rövidfilmváltozatát hívta meg a Berlinale a versenyprogramba. A produkció a dán Aarhus Jazz Orchestrával való együttműködésből született, és a viborgi animációs műhelyben készült egy nemzetközi csapattal: francia, amerikai, dán kollégákkal. Bucsi Réka úgy jellemezte, mint egy galaktikus utazást, egy űrbéli történetet.

Van egy olyan érzésem, hogy ha Bucsi Rékának kiadnák, hogy dolgozza fel a Kincskereső Kisködmönt, az is a galaxis keletkezésénél indulna

– írta az azóta díjnyertessé vált alkotásról berlini kritikájábanaz Index kritikusa.