Újra rendezhet Marton László, két színház is várja

2018.02.27. 16:21

A Független Hírügynökség írta meg, szexuális zaklatási botránya után hamarosan újra rendezői munkát kap a Vígszínházból az ügy miatt kirúgott, korábbi főrendező. Mint írták, Marton a következő évadban nem a Vígszínházban, hanem a Rózsavölgyi Szalonban és a veszprémi Petőfi Színházban fog rendezni, de azt nem írták, hogy az értesülésüket megerősítette volna valamelyik színház.

Az Index megkeresésére a budapesti magánszínház, a Zimányi Zsófia által vezetett Rózsavölgyi Szalon sajtóosztálya azt felelte: 

Marton László már rendezett a Rózsavölgyi Szalonban, Spiró György Elsötétítés című darabját. Miután az az előadás – amely rendkívül sikeresen ment több évadon át - „kifutott”, tárgyalni kezdett Zimányi Zsófia, a Szalon művészeti vezetője Marton Lászlóval, hogy van-e olyan új darab, amelyet később megrendezne a Szalonban Marton László. Ez az egyeztetés - a darabkeresés - egy éve indult, és még tart. Egyébként jelenleg javában zajlik a következő évadunk teljes egyeztetése, s ahogyan eddig is, most is majd tájékoztatjuk a sajtót a konkrétumokról.

A színház vezetője, Zimányi Zsófia a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta: szerinte

igazságtalan volt a hadjárat, amelyet a sajtó Marton ellen indított a vádak után,

ezért valószínűleg őket is támadják majd, de a közönség reakciójától nem tart. "A közönséget a művészi teljesítmény érdekli" - mondta.

Az Index megkereste a veszprémi Petőfi Színházat is, de érdeklődésünkre későbbi választ ígértek. A színház igazgatója, Oberfrank Pál azt mondta a 24.hu-nak: "Korai még erről beszélni". (A színházak valóban később, legkorábban áprilisban, de nem ritkán akár csak májusban, júniusban szokták bejelenteni következő évadtervüket, mivel a tárgyalások a színészekkel és rendezőkkel csak ekkor zárulnak le.)

Oberfrank Pál később közleményt adott ki a következő szöveggel:

Marton László osztályfőnököm és mesterem volt. Évek óta tervezzük veszprémi bemutatkozását. Számtalan, ma is nagy sikerrel játszott rendezése után a jövő évadban átadja nagyszerű szakmai tudását a Veszprémi Petőfi Színház társulatának és közönségének. Elkezdtük a közös munkát, a jövő évad előadásának tervezését. Örömmel várjuk a 2018/19-es évadunk bemutatójára a csodálatos, értő magyar színházi közönséget. Az új évad meghirdetése, a korábbi évekhez hasonlóan, áprilisban várható.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Sárosdi Lilla, a Krétakör egykori színésznője október 14-én mondta el, egy nagy színházi rendező húsz éve, 17 éves korában az autójában elővette előtte a péniszét, és azt mondta, "Puszild meg", majd a velük utazó másik férfi kielégítette magát a síró nő előtt. Sárosdi valamivel később azt mondta: a rendező Marton László volt.

Később összesen tíz nő jelentette ki: Marton őket is zaklatta, a saját előadásai nézése közben egy zárt szobában orális szexre kényszerítette őket, vagy az előadás alatt a lábuk közé nyúlt; volt, aki azt mondta, Marton folyamatosan hasonlóan viselkedett, ő megpróbálta erre figyelmeztetni a Vígszínház stábját, de nem történt semmi, azt mondták, felesleges bármit tennie.

Marton eleinte mindent tagadott, majd kiadott egy "bocsánatkérő" nyilatkozatot, amiben azért kért elnézést, "ha" viselkedésével megbántott volna bárkit is.

Ne maradjon le semmiről!