Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elsikkasztott dollárszázmilliókból készült a Wall Street farkasa

2018.03.10. 15:44

A Wall Street farkasa című filmet jegyző Red Granite Pictures hollywoodi produkciós cég 60 millió dollárt fizet az Egyesült Államok kormányának – írja az MTI. Az amerikai hatóságok egy nagyszabású nemzetközi akció több mint egymilliárd dollárnyi elsikkasztott malajziai közpénzt próbálnak visszaszerezni.

Amerikai ügyészek szerint egy, a Najib Razak malajziai miniszterelnök által 2009-ben létrehozott gazdaságfejlesztési alapból (1MDB) fedőcégek révén és részben amerikai bankokon keresztül több mint 3 milliárd dollárt loptak ki. A pénzből nagy értékű New York-i és kaliforniai ingatlanokat, luxustermékeket, Monet- és Van Gogh-festményeket és repülőgépet vásároltak, valamint a Martin Scorsese rendezte Wall Street farkasa című film finanszírozták.

2016 júliusában a svájci szövetségi hatóságok lefoglalták a sok millió dollárt érő Monet- és van Gogh-műveket a nemzetközi akció részeként. A Leonardo DiCaprio főszereplésével 2013-ban készült Wall Street farkasának finanszírozása ügyében pedig polgári per indult. A Red Granite Pictures produkciós cég egyik társalapítója Razak mostohafia volt. Az ügyészség és a Red Granite Pictures Inc. közötti megállapodást csütörtökön hagyták jóvá a Los Angeles-i kerületi bíróságon.

A megállapodás kitér a Los Angeles-i székhelyű Red Granite Pictures két másik filmjének, a nyomozók szerint ugyancsak 1MDB-s pénzből finanszírozott Dumb és Dumber kettyó, valamint a Megjött apuci! című filmekhez kötődő jogok és vagyontárgyak lefoglalására.

A produkciós cég közleményében azt írta, örül, hogy végre maga mögött tudhatja az ügyet, és a filmkészítésre koncentrálhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?