Milliókat fizethet a kaposvári színház a kirúgott színészeknek

2018.03.21. 08:42

Jogellenesen bocsátotta el négy színészét a kaposvári Csiky Gergely Színház a Kaposvári Törvényszék jogerős döntése szerint – írja a Népszava. A bíróság ugyan elutasította, hogy életkor miatti diszkrimináció is történt volna, de az elsőfokú ítéletnél magasabb összeget ítélt meg a négy művésznek. 

D  AS20100901028
Fotó: Kovács Tamás

Ahogy mi is megírtuk, a kaposvári színház vezetése több évtizedes társulati tagság után tavaly februárban közös megegyezéssel szerződést akart bontani Kovács Zsuzsával, Fábián Zsolttal, Horváth Zitával és Lecső Péterrel. A színészek visszautasították az ajánlatot, de az elmúlt évad vége előtt felmondtak nekik, a felsőfokú végzettség hiányára és nem elégséges előadásszámra hivatkozva. A helyükre Vidnyánszky Attila kaposvári színészosztályának négy, frissen végzett hallgatóját vették fel.

A színészek bírósághoz fordultak, mondván, jogellenesen mondtak fel nekik, de az egyenlő bánásmód megsértésére is hivatkoztak a keresetükben, mert szerintük a koruk miatt rúgták ki őket. Az elsőfokú ítélet nem állapított meg diszkriminációt, így a művészek nem kerülhettek vissza a társulatba, kimondta viszont a jogellenes elbocsátást, és megítélte a négy kirúgott színésznek a nekik járó munkabért.

A törvényszék másodfokon is kimondta ugyanezt, viszont megemelte a színészeknek járó összegeket, így a színháznak milliókat kell fizetnie a jogellenesen kirúgott színészeknek – írja a Népszava.

Ne maradjon le semmiről!