Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adjon a kultúrának 2, a péntek esti otthon ücsörgés visszavág

2018.03.23. 18:40

Február utolsó napján olyan jól sikerült, annyian hallgatták az Óbudai Danubia Zenekar koncertjét élőben az Index Facebook-oldalán, hogy most akkorát adunk a kultúrának, de visszakézből, hogy a péntek adja a másikat.

Mert minek menne barátokkal csujogatni, meg részegen diszkótáncolni, ha otthon is maradhat, és meghallgathatja Rahmanyinov III. zongoraversenyét. Meg az I. szimfóniáját.

Itt lent, abban az ablakban jön majd a zene: Jobb mint a Mezzo, és az Index élő egyenesben kommentálja majd!

A koncertről a zenekar vezetője, Hámori Máté karmester beszél a cikkbe lentebb beágyazott rövid videóban, de a koncertet majd az Index szakkomentárja kíséri halkan, sőt hangtalanul, de igen nagy beleéléssel, mivel Miklósi Gábor kollégánk általában nem csak érdekes információkat, de több raklapnyi lelkesedést is megoszt kommentjeiben a nézőkkel.

Lehet, hogy elsőre hihetetlen, de Rahmanyinov őrületesen jó, hogy mást ne mondjunk ebbe őrült bele a Ragyogj! című filmben Geoffrey Rush, de olyan jól, hogy rögtön Oscar-díjat is kapott érte. Aki nem emlékszik az 1996-os filmre, az itt megnézheti, hogy mire számíthat, persze Geoffrey Rush légzongorázása helyett a japán Tomoki Szakata előadásában, aki várhatóan még csak beleőrülni sem fog az 1909 óta világhírű zongoraversenybe. A fiatal, mindössze 25 éves japán zongoravirtuóz egyébként 2016-ban elnyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny első díját. A zenekart ma orosz vendégdirigens, a 37 éves Sztanyiszlav Kohanovszkij vezényli.

A koncert második részében az orosz zeneszerző I. szimfóniáját hallhatjuk majd. A művet 1897-ben mutatták be, és egy férjezett asszonyhoz, Anna Logyizsenszkajához szól. A nyugtalan I. szimfóniát a hölgy nem értékelte túlzottan, sőt amúgy a közönség sem: a rosszul felkészült zenekar miatt a darab óriási bukás volt. A szerző a premier után depressziós lett és három évig egyetlen taktust sem szerzett, végül az orvosa írta fel neki a zenét és a zeneszerzést. Receptre, naponta háromszor egyet, szigorúan éhgyomorra. A terápia sikerét amúgy jól jelzi, hogy kilenc évvel később ugye például nagy siker lett a zongoristákat őrületbe kergető III. zongoraverseny.

Felkészülésnek itt lehet megnézni, sőt leginkább meghallgatni az előző koncertet, aztán fél nyolctól mindenki bújjon be a pokróc alá, rakja ki Chromecastre, vagy AppleTv-re a koncertet a Facebook-appon keresztül, vagy csak szerezzen egy jó fülest, de legalább egy nem recsegő bluetooth hangszórót és adja át magát a péntek esti sznobizmusnak.