Tízmilliárdokat ad a kormány magyar színházaknak

2018.03.27. 11:35

Több mint 40 milliárd forint kormányzati támogatásból újul meg a kaposvári, a debreceni, a veszprémi, a győri, a szolnoki színház, valamint a budapesti Nemzeti Színház és a Thália Színház, írja az MTI.

Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága keddi bejelentése szerint a kormány:

  • a kaposvári Csiky Gergely Színház felújításához 9 milliárd,
  • a debreceni Csokonai Nemzeti Színházéhoz 6,35 milliárd,
  • a veszprémi Petőfi Színházéhoz 9,28 milliárd,
  • a győri Nemzeti Színházéhoz 8 milliárd forintot,
  • a szolnoki Szigligeti Színház megújulásának előkészítéséhez pedig 250 millió forint támogatást biztosít, ez utóbbi rekonstrukciója a kiviteli tervek szerint 4,6 milliárd forintba kerül majd.

Mint írták, a Nemzeti Színházat a kormány 2017 végén 2 milliárd forintos támogatással mentette meg a bezárástól, a Thália Színház rekonstrukciójának keretében pedig a kormány 985 milliós, valamint a Fővárosi Önkormányzat 400 millió forintos hozzájárulásával a Mikroszínpad teljes értékű játszóhellyé válik.

A kaposvári Csiky Gergely Színházban jelenleg a bontási munkák zajlanak, a felújított épületben az első előadást 2019 őszén tekinthetik meg a nézők. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház 2019 tavaszán zár be, a megújult épületbe 2020 őszén költözhet vissza a társulat. A veszprémi Petőfi Színház rekonstrukciója 2020-ra történik meg.