Alföldi, Lovasi és Schilling is elmondták, szabad-e a Jobbikra szavazni

2018.03.29. 05:10

A Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában tett fel körkérdést több közéleti személynek arról, hogy 

"Ha a Jobbik jelöltje a legesélyesebb kihívó a választókörzetben, szavazzon, szavazhat-e rá az a demokratikus értékek mellett elkötelezett választópolgár, aki kormányváltást akar?"

A kérdésre felelt Alföldi Róbert, Babarczy Eszter, Bojár Gábor, Hajós András, Iványi Gábor, Karafiáth Orsolya, Lovasi András, Ludassy Mária, L. Ritók Nóra, Nádas Péter, Papp Réka Kinga, Radnóti Sándor, Schilling Árpád, Ungváry Krisztián és  Vekerdy Tamás is.

Alföldi Róbert szerint ez "nehéz és félelmetes kérdés", amelynek megválaszolásához egy felelős állampolgárnak félre kell tennie a saját érdekeit, "hogy legalább valami esély legyen egy másmilyen jövőre", "egy másik Magyarországra". Így Alföldi úgy véli: ha az ellenzéki pártok képtelenek az összefogásra, "ezt nekünk kell megtennünk", és a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavaznunk.

Hajós András, aki március 15-én az MSZP-Párbeszéd tüntetésének műsorvezetője volt, azt felelte: "Én a Jobbikra, Vona Gáborra soha, semmilyen körülmények között nem fogok szavazni." Hozzátette: "Ha félelmeink és gyűlöletünk annyira elvakítanak minket, hogy bármit beszopunk azért, hogy Orbán távozzon, akkor nem fogjuk észrevenni, de épp tanítványainak ágyazunk meg."

Lovasi András igennel válaszolt, mondván, óriási megkönnyebbülést érezne, ha nem kéne állandóan Orbánékba botlania, hiszen minden pillanatban nyomasztja az a "sötét, aljas trutymó, amibe nem szeretnék beleszokni".

Nádas Péter közölte: "Csak azt válaszolhatom, hogy nem. Minden körülmények között a szabadság és az emberi jogok pártján maradnék. Van határvonal, amelyet önmagára adó liberális elme, legyen konzervatív liberális vagy baloldali liberális, nem léphet át."

Schilling Árpád felsorolja az ellenzéki pártok hibáit, majd felteszi a kérdést: "Bocsánat, de ki itt a demokrata" a civileken kívül? Hozzáteszi: "Ami kétségtelen, Orbán Viktor a legveszélyesebb ragadozó. ha meg akarunk szabadulni tőle, akkor az orrbefogást javaslom. Megint."

Ne maradjon le semmiről!