Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Összetörték Jeff Koons egyik alkotását Amszterdamban

2018.04.08. 20:35

Egy látogató véletlenül megrongálta Jeff Koons amerikai pop-art művész egy alkotását amszterdami kiállításának utolsó napján, vasárnap - írja az MTI.

A Nieuwe Kerk múzeum szóvivője szerint egy figyelmetlen látogató hozzáért egy vékony üvegből készült kék golyóhoz, amelyik darabokra tört . A Masterpiece 2018 című, februárban megnyitott tárlat szerencsétlenül járt alkotását a művész Gazing Balls (bámuló golyók) című sorozatának részeként tekinthették meg a látogatók.

Az üveggolyó mögötti kép, Perugino olasz reneszánsz festő Madonna gyermekével és négy szenttel című alkotásának másolata nem szenvedett kárt.

Koons szóvivője elmondta, hogy nem tesznek mást, csak felmérik a kárt a biztosító számára.

A Gazing Balls című sorozatban Koons számos hasonló kombinációt készített: kék üveggolyót helyezett híres műalkotások másolataira, a golyóban a látogatók és környezetük képe tükröződik, ezzel maguk is a mű részeivé válnak.

A 63 éves amerikai művész az egyik legdrágább kortárs alkotó, 2013-ban a Balloon Dog (léggömbből hajtogatott kutya) című szobra mintegy 58 millió dollárért (14,7 milliárd forint) kelt el a Christie's aukcióján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!