Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Meghalt a dél-koreai színésznő, akit Kim Dzsongil elraboltatott

2018.04.17. 17:14

Elhunyt Csoi Unhi dél-koreai színésznő, akit a hetvenes évek végén az észak-koreai vezető, Kim Dzsongil parancsára elraboltak és arra kényszerítettek, hogy észak-koreai filmekben szerepeljen. A színésznő 91 évesen halt meg hétfőn egy dél-koreai kórházban, írja az MTI.

Csoi Unhi a hatvanas-hetvenes évek híres filmcsillaga volt Dél-Koreában, 130 filmet forgatott a férjével, Sin Szangok filmrendezővel. A hetvenes évek végére a karrierje már kezdet leáldozni, ekkor rabolták el az észak-koreaiak, ráadásul néhány hónappal később Sin Szangokot is foglyul ejtették. 

Észak-Korea sohasem ismerte el, hogy elrabolta volna a filmes párt, a hivatalos indoklás szerint ők kerestek ott menedéket. A párnak végül együtt sikerült megszabadulnia az észak-koreai rezsimtől. 

A filmrajongó diktátor

Kim Dzsongil nagy filmrajongó hírében állt, és különösen szerette a hollywoodi produkciókat. Azt remélte, hogy a filmes pár képes lesz olyan produkciókat készíteni, amelyek versenyképesek lesznek a nemzetközi piacon.

Nyolc évig voltak fogságban, ennyi idő alatt sikerült annyira elnyerni Kim Dzsongil bizalmát, és a diktátor elengedte őket Bécsbe, hogy ott reklámozzák a filmjeiket. A pár azonban megérkezése után nyomban politikai menedékjogot kért az osztrák főváros amerikai követségén.

Tíz évig éltek száműzetésben, mire 1999-ben visszatérhettek Dél-Koreába, ahol Sin 2006-ban elhunyt. Történetüket világszerte érdeklődés fogadta, 2016-ban The Lovers and the Despot címmel film is készült belőle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?