Indoklás nélkül lefújták Alföldi Róbert előadását

2018.04.17. 11:50

Lemondták az Alföldi Róbert főszereplésével készült, Igenis, miniszterelnök úr! című darabot Pécsen, írja Facebook-oldalán a Szabad Pécs. Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiáját májusban mutatták volna be a pécsi Kodály Központban, a jegyértékesítést azonban váratlanul leállították, a produkció sem érti, hogy miért.

Hevér Gábor és Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! című darabban
Hevér Gábor és Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! című darabban
Fotó: Mészáros Csaba

Hogy a budapesti vendégelőadás miért marad el, a Kodály Központ egyelőre nem indokolta. "Tisztelt Közönségünk! A május 27-i Zsolnay Színház Igenis miniszterelnök úr! előadása elmarad, a jegyeket április 18-tól, szerdától visszaváltjuk. A pénztárakban vásárolt jegyek árát a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában, valamint a Kodály Központban fizetjük vissza. (...) Köszönjük megértésüket!" – írják egy Facebook-bejegyzésben.

A bejelentéshez ráadásul nem új posztot írtak, hanem egy márciusi bejegyzést frissítettek. A szöveg alatt hamarosan a produkció is megjelent, amelynek képviselője egy kommentben azt írja: "Többen kérdezik, miért állt le a jegyértékesítés néhány napja. Sajnos mi nem tudjuk. (...) Reméljük, csak átmeneti technikai problémáról van szó."

(Frissítve) Tisztelt Közönségünk! A május 27-i Zsolnay Színház Igenis miniszterelnök úr! előadása elmarad, a jegyeket...

Közzétette: Kodály Központ – 2018. március 27.

Az előadás Facebook-oldalán közben egy hivatalos közlemény is megjelent a produkció részéről, amelynek szövege szerint az értesítésük nélkül mondták le a vendégelőadást: "Pénteken vettük észre, hogy az Igenis, miniszterelnök úr! május 27-re tervezett pécsi vendégjátékának jegyértékesítését leállították, a produkciót erről a döntésről nem értesítették. A facebookra ma azt írták ki, hogy az előadás elmarad. Hivatalos indoklást mostanáig sem kaptunk. Az előadást nem mi mondtuk le, a Zsolnay Színházzal megbeszéltek alapján az időpontot leegyeztettük, és készültünk a vendégjátékra. Értetlenül állunk az eljárás előtt. Köszönjük az érdeklődőknek, és nagyon sajnáljuk."

Tisztelt Közönségünk, pénteken vettük észre, hogy az Igenis, miniszterelnök úr! május 27-re tervezett pécsi...

Közzétette: Igenis, miniszterelnök úr – 2018. április 17.

Az Igenis, miniszterelnök úr! a Kultúrbrigád és az Átrium előadása Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével, Znamenák István rendezésében. Kérdéseinkkel megkerestük a Zsolnay Negyedet, amint megkapjuk a válaszukat, frissítjük a cikkünket.

Márciusban már történt egy hasonló eset Alföldi Róberttel, akkor egy nyilvános beszélgetését mondták le Zalaegerszegen, az eseményt végül Zalaszentgróton tartották meg. "Igenis létezik ma fenyegetés, és zsarolás és félelem Magyarországon" – írta akkor az esettel kapcsolatban Alföldi Róbert.

A színész-rendező később a pécsi hír kapcsán a 24.hu-nak azt mondta, hogy egyelőre ő sem tud semmit az okokról, de úgy látja, a zalaegerszegi mintába illeszkedik ez a történet is, ami mélyen elszomorítja. "Borzalmas, de hát mi más oka lehet? Főleg az a gyanús az egészben, hogy postán küldik, és nagy kuss van. Rejtély, hogy miért mondták le" – mondta Alföldi, aki szerint technikai akadályok esetén nyíltan szokták közölni az ilyen híreket a fellépőkkel, nem szoktak titkolózni.

Arra a kérdésre, hogy megrázták-e hírek, Alföldi Róbert azt válaszolta, megszokta már, hogy ilyennek történnek vele. "De nem engem kéne megráznia, hanem az országot. Nem önmagában ennek az esetnek, hanem annak, hogy egyáltalán ilyenek történhetnek" – tette hozzá.