Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több irodalmi Nobel-díjas neve is kiszivárgott

2018.04.20. 23:21

A Svéd Akadémia pénteken beismerte, hogy néhány korábbi irodalmi Nobel-díjas neve még a hivatalos bejelentések előtt kiszivárgott, írja az MTI. A szervezet a beismeréssel együtt megígérte, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében átírja a régi működési szabályait.

A közlemény a Svéd Akadémia körüli szexuális zaklatási botrányra is kitért: hangsúlyozták, nem volt köztudott, hogy az egyik tag, Katarina Frostenson férje, Jean-Claude Arnault hosszú időn át szexuálisan zaklatott és molesztált nőket, viselkedését azonban a pénteki dokumentumban megengedhetetlennek nevezték.

A fotós férfit összesen 18 nő vádolta szexuális zaklatással és visszaéléssel. A belső vizsgálatot az akadémia megbízásából egy jogi iroda végezte. Eközben derült ki az is, hogy sérültek a titoktartási szabályok, több korábbi irodalmi Nobel-díjas neve is idő előtt szivárgott ki, azt azonban nem árulták el, hogy ki szivárogtatott.

A belső vizsgálat eredményét az akadémia átadta a hatóságoknak. Egyelőre sem a fotós, sem annak ügyvédje nem reagált a pénteki közleményre, az ügyvéd azonban korábban elmondta, hogy ügyfele mindent tagad. Azt is, hogy nőket zaklatott volna, valamint azt is, hogy megszellőztette az irodalmi Nobel-díjasok neveit.

A botrány miatt lemondott Sara Danius, az akadémia elnöke, valamint Katarina Frostenson, a zaklatásokkal vádolt fotós felesége is, két hete pedig az akadémia három tagja (Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark) jelentette be, hogy a botrány kezelése miatt nem vesz részt többé a testület munkájában.

XVI. Károly Gusztáv svéd király az ügyre reagálva csütörtökön jelentette be, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait. Korában úgy fogalmazott, hogy a tagok távozása súlyosan árt az akadémiának, és minden érintettnek fel kell ismernie, hogy felelősséggel tartozik az intézményért.

A Svéd Akadémiát III. Gusztáv svéd király alapította 1786-ban, és 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.