Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Több irodalmi Nobel-díjas neve is kiszivárgott

2018.04.20. 23:21

A Svéd Akadémia pénteken beismerte, hogy néhány korábbi irodalmi Nobel-díjas neve még a hivatalos bejelentések előtt kiszivárgott, írja az MTI. A szervezet a beismeréssel együtt megígérte, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében átírja a régi működési szabályait.

A közlemény a Svéd Akadémia körüli szexuális zaklatási botrányra is kitért: hangsúlyozták, nem volt köztudott, hogy az egyik tag, Katarina Frostenson férje, Jean-Claude Arnault hosszú időn át szexuálisan zaklatott és molesztált nőket, viselkedését azonban a pénteki dokumentumban megengedhetetlennek nevezték.

A fotós férfit összesen 18 nő vádolta szexuális zaklatással és visszaéléssel. A belső vizsgálatot az akadémia megbízásából egy jogi iroda végezte. Eközben derült ki az is, hogy sérültek a titoktartási szabályok, több korábbi irodalmi Nobel-díjas neve is idő előtt szivárgott ki, azt azonban nem árulták el, hogy ki szivárogtatott.

A belső vizsgálat eredményét az akadémia átadta a hatóságoknak. Egyelőre sem a fotós, sem annak ügyvédje nem reagált a pénteki közleményre, az ügyvéd azonban korábban elmondta, hogy ügyfele mindent tagad. Azt is, hogy nőket zaklatott volna, valamint azt is, hogy megszellőztette az irodalmi Nobel-díjasok neveit.

A botrány miatt lemondott Sara Danius, az akadémia elnöke, valamint Katarina Frostenson, a zaklatásokkal vádolt fotós felesége is, két hete pedig az akadémia három tagja (Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark) jelentette be, hogy a botrány kezelése miatt nem vesz részt többé a testület munkájában.

XVI. Károly Gusztáv svéd király az ügyre reagálva csütörtökön jelentette be, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait. Korában úgy fogalmazott, hogy a tagok távozása súlyosan árt az akadémiának, és minden érintettnek fel kell ismernie, hogy felelősséggel tartozik az intézményért.

A Svéd Akadémiát III. Gusztáv svéd király alapította 1786-ban, és 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!