Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehet, hogy idén nem osztanak irodalmi Nobel-díjat

2018.04.25. 20:28 Módosítva: 2018-04-25 20:31:50

A Svéd Akadémia körül kirobbant molesztálási botrány és az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testületen belüli feszültségek miatt elképzelhető, hogy nem ítélik oda idén az irodalmi Nobel-díjat – jelentette szerdán a svéd rádió (SR). Anders Olsson, az akadémia megbízott titkára részletek közlése nélkül elmondta, hogy a "testület éppen mérlegeli a kérdést", és hamarosan dönteni fog. 

Az MTI beszámolója szerint Peter Englund, aki kilépett az irodalmi Nobel-díjat odaítélő bizottságból tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelése miatt, a rádiónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a legjobb döntés az lenne, ha egy évvel elhalasztanák az idei díj odaítélését.

Az elmúlt hetekben Peter Englund mellett a testület öt másik tagja, köztük Sara Danius akadémiai titkár jelentette be, hogy a jövőben nem vesz részt a testület munkájában a molesztálási ügy kezelése miatt, miután a testület egyik tagjának férje szexuálisan molesztált, zaklatott számos nőt, valamint amiatt, hogy kiderült, a testület néhány döntése korábbi irodalmi Nobel-díjasról idő előtt kiszivárgott, azaz sérültek az díjat övező titoktartási szabályok. Az akadémia a múlt héten közölte, hogy felülvizsgálja összeférhetetlenségi szabályait, arra törekszik, hogy a testületen belül és a külvilággal is javuljon a kommunikáció. A közleményben elismerték, hogy a botránnyal kapcsolatos hírverés súlyos károkat okozott az irodalmi Nobel-díj presztízsében.

XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, hogy megváltoztatja az akadémia szabályait, lehetővé teszi új tagok felvételét. Az akadémia tagság ugyanis örökéletű.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjakat. Azóta hét alkalommal - 1914, 1918 1935, 1940, 1941, 1942 és 1943-ban - nem ítélték oda az elismerést. Idén még semmi sem biztos, egy akadémiai tag, Göran Malmquist azt mondta egy svéd hírügynökségnek, hogy az irodalmi Nobel-díjat a normális menetben oda fogják ítélni.