Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem engedték be egy pesti diszkóba a roma Parno Graszt zenekar tagjait

2017-01-04-08-50-25-2
2018.04.29. 11:30 Módosítva: 2018-04-29 11:35:44

Kínos incidens áldozatai lettek a Parno Graszt roma folkzenekar tagjai szombaton Budapesten. A zenekar több tagját ugyanis nem engedték be egy diszkóba.

A Parno Graszt pénteken még teltházas koncertet adott az óbudai Kobuci Kertben, de a szabolcsi banda több zenésze még szombaton is Budapesten maradt, és szerettek volna elmenni szórakozni. A Nyugati téren lévő Remix Disco biztonsági őrei azonban nem engedték be a hatfős társaságot.

A zenészek próbáltak utánajárni, hogy miért nem mehetnek be, de csak annyit mondtak nekik a kidobók, hogy

kamerarendszer van a bejáratnál fölszerelve, és neki leszóltak rádión, hogy ne engedjék be őket. 

Bár nem mondták a zenészek szemébe, a zenekar menedzserei szerint nagyon valószínű, hogy azért nem engedték be őket, mert roma származásúak. Mindez azért is felháborító, mert a Parno Graszt Magyarországon és nemzetközi szinten is elismert zenekar, amely 2016-ban az Euróvíziós dalfesztiválta magyar jelöltet válogató A Dal című műsor döntőse volt, idén pedig második helyezést ért el a Highlight of Hungary versenyben. A zenekarról legutóbb akkor lehetett olvasni, amikor más roma hírességekkel együtt arra buzdíttoták a romákat, hogy menjenek el szavazni április 8-án és ne adják el a szavazataikat. 

A Remix Disco biztonsági igazgatója az Indexnek azt mondta, azért nem engedték be a társaságot, mert fiatalkorúak is voltak köztük, a szórakozóhely házirendje szerint pedig 18 éven aluliakat nem lehet beengedni.  Kérdésünkre, hogy ellenőrizték-e társaság papírjait, azt a választ kaptuk, hogy nem szoktak igazolványokat ellenőrizni a biztonságiak, de aki fiatalnak látszik, attól megkérdezik, hogy hány éves, és ha azt mondja, hogy még nem múlt el 18, akkor nem jöhet be. A zenekar képviselői szerint viszont legfeljebb a Parno Graszt énekesét, Oláh Helénát nézhették fiatalkorúnak, aki viszont már elmúlt 18 éves. Arról, hogy az életkorukról érdeklődtek volna a kibobók, a zenekar nem számolt be. 

Nem ez az első eset, hogy diszkrimináció vádja éri a Remix Discót: egy roma főiskolai hallgató, Kiss Márió például az Egyenlő Bánásmód hatósághoz fordult, amiért idén januárban szerinte azért nem engedték be a helyre, mert roma. A Romnet.hu szerint a Facebookon a Parno Grasztot ért incidens után többen is írtak hasonló megkülönböztetésről. 

A hely Facebook-oldala szerint egyébként hétfő este a szintén híres roma zenész, Kis Grófo fog fellépni náluk.

Nyitókép: retrodisco.hu