Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Úgy tűnik, az embereknek minden vágyuk milliárdokat költeni

2018.05.09. 12:10

Rekordbevétellel zárt a Rockefeller-aukció első napja: már az árverés első napján, kedden megdőlt a legdrágábban elárverezett magánygyűjtemény világrekordja: David Rockefeller amerikai milliárdos hagyatéka eddig 648,4 millió dolláros (172 milliárd forintos) bevételt hozott, írja az MTI.

A korábbi csúcsot Yves Saint Laurent francia divatfejedelem hagyatéka tartotta, 2009-es párizsi aukcióján 484 millió dolláros eredmény született.

A Rockefeller-aukció első napján 44 festményt árvereztek el, a művek a 19. és a 20. században készültek. A legnagyobb érdeklődés Pablo Picasso Fillette a la corbeille fleurie (Lány virágkosárral) című portréját övezte, 115 millió dollárt fizetett érte a nyertes licitáló. A Christie's aukciósház előzetes becslései nem haladták meg a 100 millió dollárt.

A festményen a párizsi Montmartre virágárusa, Linda aktja látható egy kosár vörös rózsával. A spanyol festő 1905-ben alkotta a képet, egy évvel azután, hogy Párizsba költözött. Rockefeller előtt Gertrude Stein író és műgyűjtő tulajdonában volt, ő közvetlenül Picassótól vásárolta.

Több festmény eladási ára döntött rekordot kedden: a Nymphéas en fleur (Virágzó vízililiomok) 84,7 millió dollárral Claude Monet legdrágább képe lett, az Odalisque couchée aux magnolias (Fekvő odaliszk magnóliával) 80,8 millió dollárral Henri Matisse, a La vague (A hullám) 35,2 millió dollárral Paul Gaugin, a Tigre jouant avec une tortue (Teknőssel játszó tigris) 9,9 millió dollárral Eugene Delacroix legmagasabb áron elárverezett alkotása lett.

A legendás olajmágnás unokája, a 2017-ben 101 éves korában elhunyt John Rockefeller végakarata szerint a bevétellel különböző jótékonysági szervezeteket támogatnak.

A Christie's New York-i Rockefeller-árverése csütörtökig, az online licit péntekig tart.