Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint húsz év után újra japán film nyerte az Arany Pálmát

GettyImages-960180370
2018.05.19. 21:01

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című filmje érdemelte ki szombat este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon, írta az MTI. Japán film több mint húsz év után nyert fődíjat a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján. A 2013-ban A fiam családja című drámáért Nagydíjat kapott japán rendező ezúttal is egy családi történet mesélt el. A film egy üzletek kifosztásából élő álcsaládról szól, amely befogad egy bántalmazott gyereket.

A zsűri nagydíját Spike Lee amerikai rendező BlacKKKlansman című filmje nyerte el . A film egy politikai történet, egy klasszikus thriller, valamint egy akciófilm keveréke, és egy afroamerikai rendőr 1978-ban játszódó igaz történetére épül. A főszereplőt John David Washington alakítja.

A többi díj:

  • Nadine Labaki libanoni rendezőnő Capharnaüm című filmje nyerte a zsűri díját a Cate Blanchett  vezette zsűritől.
  • Jean-Luc Godard francia-svájci filmrendezőt rendkívüli Arany Pálmával jutalmazta a zsűri a Livre d'image (Képeskönyv) című filmjéért.
  • Szamal Eszljamova kazah színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Szergej Dvorcevoj Ayka című filmjének főszerepéért.
  • A legjobb férfi alakítás díjat Marcello Fonte kapta Matteo Garrone olasz rendező Dogman című filmjében nyújtott alakításáért.
  • Pawel Pawlikowski lengyel rendező nyerte a legjobb rendezés díját a Hideg háború című drámájáért.
  • A legjobb forgatókönyv díját megosztva kapta a 2014-ben Nagydíjat nyert Alice Rohrwacher olasz rendezőnő Lazzaro felice (Boldog Lazzaro) című alkotása és a filmezéstől és a külföldre utazástól hivatalosan eltiltott Dzsafar Panahi iráni rendező Három arc című filmje, amelyet az iráni hegyekben teljes illegalitásban forgatott.