Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint a Louvre lett a világ leglátogatottabb múzeuma

2018.05.23. 08:37

Tavaly újra a párizsi Louvre lett a leglátogatottabb múzeum a világon, százezer látogatóval többen keresték fel, mint a statisztika szerint a második helyen végzett pekingi Kínai Nemzeti Múzeumot, írja az MTI a Themed Entertainment Asssociation és az AECOM rangsora alapján.

A Louvre 2016-ban ugyan elveszítette első helyét az éves listán, ám 2017-ben 8,2 millió látogatóval ismét visszatért a lista élére. Az adatok szerint  tavaly 10 százalékkal nőtt a látogatók száma a múzeumban, amiben a szakértők szerint nagy szerepe volt a Vermeer és a zsánerfestészet mesterei című kiállításnak.

A Kínai Nemzeti Múzeumnak – amely két éve átvette a vezetést a Louvre-tól – tavaly 8,1 millió látogatója volt. A harmadik helyet fej-fej mellett a washingtoni Nemzeti Légi és Űrkutatási Múzeum, valamint a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum foglalta el 7-7 millió látogatóval.

A húsz legnagyobb közönségű múzeum között hét található Kínában. Egy év alatt 11 százalékos látogatószám-növekedéssel az ázsiai múzeumok mutatták a leggyorsabb növekedést 2017-ben.

A top tízben a fentiek mellett sorrendben

  • a Vatikáni Múzeum,
  • a Sanghaji Tudományos és Technológiai Múzeum,
  • a washingtoni Nemzeti Természettudományi Múzeum,
  • a londoni British Múzeum,
  • a szintén londoni Tate Modern
  • és a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria szerepel még.

A világ toplistás múzeumainak összesen 108 millió látogatója volt 2017-ben. A húsz leglátogatottabb múzeum közönsége globálisan mindössze 0,2 százalékkal nőtt tavaly a 2016-os adatokhoz képest.