Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Annyiért adhatja a Golgotát a tulajdonosa, amennyiért akarja

2018.05.24. 15:34

A megismételt elsőfokú eljárás jogerős ítéletének indoklásakor a bíróság kiemelte: a Kúria az ügyben kelt 2017. júliusi végzésében egyértelmű iránymutatást adott arról, hogy szigorúan el kell határolni az állam közhatalmi és tulajdonosi minőségét.

A bíróság megállapította, hogy a védetté nyilvánítási eljárás közvetlenül összefüggött a festmény eladásáról szóló tárgyalások elakadásával, így sérült a festmény tulajdonosa, Pákh Imre joga a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogállamiság alapelve is - indokolta döntését a bíróság.

A Kúria tavaly júliusban helyezte hatályon kívül a Munkácsy-kép védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Az egésznek a lényeg az, hogy ha egy kép védett, akkor onnantól nem lehet annyit kérni érte, amennyit akarunk, ebben az esetben 9 millió dollárt, hiszen Pákh Imre ennyit akart érte. Az állam csak hatot akart fizetni, hogy teljes legyen a Munkácsy-trilógia, erre mondták most ki ismét, hogy ácsi.

Ráadásul Pákh, aki elég régóta elszenvedi ezt a hercehurcát, mostantól oda viszi a festményt, ahová akarja, azaz ha az állam nem fizeti ki a kért összeget, megpróbálhatja eladni másutt, másnak.