Woody Allen fia: Mia Farrow tanította be az erőszakról szóló vallomást

2018.05.25. 10:52
Moses Farrow az apja elleni, újra elhangzott vádak miatt, most először szólalt meg. Azt állítja, az erőszak nem történt meg, a családban anyjuk, Mia Farrow volt a bántalmazó.

Moses Farrow, Mia Farrow és Woody Allen legidősebb örökbe fogadott fia az elmúlt évtizedekben nem szólalt meg a Woody Allen elleni vádak kapcsán, de a #metoo-mozgalomban újra sokszor elhangzott, hogy Allen megerőszakolta volna a kislány Dylan Farrow-t, feleségével közösen örökbefogadott lányukat. Hiába ismert Dylan Farrow vádja évek óta, az állítólagos zaklatásra hivatkozva több sztár csak most határolódott el Allentől, vagy jelentette ki, hogy soha többé nem dolgozik vele.

A molesztálási ügyben Allen és Farrow válásakor lezajlott egy hivatalos vizsgálat, amelynek eredményeként nem bizonyították, hogy a zaklatás megtörtént volna, és nem emeltek vádat Allen ellen. Ezért írta le egy nagyon hosszú - jó negyven oldalas - visszaemlékezésben a ma terapeutaként dolgozó Moses Farrow, hogy az ő emlékei szerint mi az igazság az ügyben.

Közölte, ő alapvetően magának való ember, aki egyáltalán nem szeretne a figyelem középpontjába kerülni, "De az apám, Woody Allen elleni hihetetlenül pontatlan és félrevezető vádak miatt úgy érzem, nem maradhatok többé csendben, miközben őt újra meg újra elítélik egy olyan bűnért, amit nem követett el" - írta.

Moses Farrow azt írja, Mia Farrow manipulálta, folyamatosan  Woody Allen ellen hangolta a gyerekeit, "kimosta az agyukat", és részletesen betanította az akkor csak hétéves Dylan Farrow-nak, hogyan valljon az apja ellen. Moses Farrow ekkor 14 éves volt.

Moses Farrow szerint a vallomásban több ellentmondás is volt. A vád szerint például a nemi erőszak a padlásszobában történt, oda küldte volna el a kisvonattal játszani Allen Dylant. De Moses Farrow szerint a kisvonat nem a padlásszobában volt, amely helyiségben amúgy sem volt akkora hely, hogy ott két ember elférjen. Ráadásul, írja Moses, mivel Mia Farrow hónapokon keresztül folyamatosan azt sulykolta, Allen egy szörnyeteg, így a többi gyerek akkor sem engedte volna, hogy Dylan kettesben elvonuljon játszani Allennel, ha a férfi tényleg felszólította volna erre őt.

Moses Farrow ugyanakkor azt állítja: a családban az anyuka, a négy saját gyereke mellé tíz, sokszor beteg vagy fogyatékkal élő gyereket örökbe fogadó Mia Farrow volt az, aki bántalmazta a gyerekeket. Azt állítja, Mia Farrow őt is többször megütötte, és volt, hogy levetkőztve állította őt a sarokba. Moses azt írja, volt, hogy Mia Farrow lerángatta a lépcsőn mozgáskorlátozott testvéreit, és bezárta őket egy kamrába, kerekesszékes testvérét, Thaddeust pedig egyszer úgy büntette meg - írja Moses -, hogy éjszakára kizárta őt a házból.

Moses szerint Mia Farrow különösen "szigorú" volt Woody Allen későbbi feleségével, a szintén Mia Farrow által örökbe fogadott Soon-Yivel. Moses állítása szerint volt, hogy Mia Farrow a fejéhez vágott egy porcelán asztaldíszt, és olyan is, hogy egy telefonnal verte meg a lányt. Moses szerint mindenkinek kötelező volt engedelmeskedni Mia Farrow-nak, akinek mindennél fontosabb volt, hogy egy nagy, boldog család képét tartsa fent, "még akkor is, ha semmi sem állt távolabb az igazságtól".

Moses Farrow vádjaira két testvére is reagált. Dylan Farrow azt írta: testvére állításai "több, mint fájdalmasak" számára, és csak az a céljuk, hogy eltereljék a figyelmet "egy hihető, egy felnőtt nő által megfogalmazott vádról", és ennek érdekében Moses azt a Mia Farrowt akarja befeketíteni, aki "mindig is támogató volt velem és a testvéreimmel is". Dylan hozzáteszi: "A bátyám egy zavarodott ember. Sajnálom, hogy ezt teszi."

A Harvey Weinstein elleni vádakat először feltáró Ronan Farrow is azt írta: az anyjuk sározása csak Dylan hiteltelenítését szolgálja. Ronan - Mia Farrow édesgyereke -, aki az állítólagos események idején szintén hétéves körül volt, azt írja: "Anyám hihetetlen munkával nevelt fel bennünket, és akivel beszéltem erről, egyetlen testvérem sem volt tanúja soha semmi másnak, mint szeretetnek és törődésnek, egy olyan egyedülálló anyukától, aki megjárta a poklot is azért, hogy bennünket biztonságban tartson." Azt írja, Dylannek hihető bizonyítékai vannak, ami pedig most zajlik, csak lejárató kampány.

Ne maradjon le semmiről!