Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A londoni utcazenészek érintésért kalapoznak

GettyImages-909183338
2018.05.28. 17:37
A londoni utcazenészek kísérleti jelleggel kártyaleolvasókat kaptak. Állítólag a járókelőknek tetszik az érintéses fizetés, és egy zenész szerint, hála a technológiának, több pénzt keresett.

London az utcazenészek egyik paradicsoma. Bár ahhoz, hogy valaki legálisan játszhasson az utcákon, viszonylag komoly papírmunkán kell átesnie, de a nemzetközi összehasonlítások alapján a metróállomásokon, vagy a közterületeken játszó zenészek jól keresnek és barátságos környezetben dolgozhatnak.

  • Dél-Európában rengeteg a korlát, így a javarészt román utcazenészek inkább csak a buszra, metróra felpattanva zenélnek illegálisan,
  • Dél-Amerikában az utcazenészeket a rendőr gyakran el is viszi,
  • míg Indiában azonnal hatalmas közönség gyűlik össze a zenészek körül, de pénzt senki nem ad a produkciókért.

London viszont valóban a világ egyik legnagyobb utcazenész piaca. Az MTI beszámolója szerint a brit főváros utcai zenészeinek támogatására létrejött Busk In London nevű szervezet és az iZettle svéd technológiai vállalat együttműködésével most egy új kezdeményezés keretében az előadók kártyaolvasókat kapnak, amelyekhez a járókelőknek csupán hozzá kell érinteniük a bankkártyájukat, hogy az előadó által előre meghatározott összeggel támogassák a művészt.

Állítólag működik

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a közönség, inkább „azt majd én jól tudom, hogy mennyit akarok adni” hozzáállással viszonyul a produkciókhoz és a fix „jegyáraknak” bemutat, de állítólag működik a rendszer. Charlotte Campbell, aki teljes állásban utcai előadó, és részt vett a technológia kipróbálásában, elmondta, hogy az újítás pozitív hatással volt a bevételeire. „Soha ennyien nem adakoztak még, amikor énekeltem, és gyakran előfordul, hogy az emberek egymás példáján felbuzdulva jönnek oda és fizetnek" – nyilatkozta..

Kalapozás közben csiszolnak

A szervezők szerint a projekt célja, hogy segítsen növelni a brit főváros utcai előadóinak bevételeit - írja internetes oldalán a The Independent című brit lap.

A kezdeményezés bejelentésekor Sadiq Khan, London polgármestere elmondta,

ahhoz, hogy London megőrizhesse státuszát mint globális zenei főváros, elengedhetetlenül fontos a jövő csillagainak támogatása”.

A különös nyilatkozatot ha lehet még furcsábban folytatta a botcsinálta művészeti szakember: „A kalapozás segít a feltörekvő művészeknek abban, hogy tovább csiszolják tehetségüket, és lehetőséget teremt számukra, hogy nagy létszámú közönség előtt szerepeljenek” - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy az új kezdeményezés révén még több londoninak lesz lehetősége támogatni a főváros "lenyűgöző és tehetséges" utcai előadóit.

(Borítókép: Utcazenész Londonban 2018 januárjában -  Jack Taylor / Getty Images Hungary)