Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A londoni utcazenészek érintésért kalapoznak

GettyImages-909183338
2018.05.28. 17:37
A londoni utcazenészek kísérleti jelleggel kártyaleolvasókat kaptak. Állítólag a járókelőknek tetszik az érintéses fizetés, és egy zenész szerint, hála a technológiának, több pénzt keresett.

London az utcazenészek egyik paradicsoma. Bár ahhoz, hogy valaki legálisan játszhasson az utcákon, viszonylag komoly papírmunkán kell átesnie, de a nemzetközi összehasonlítások alapján a metróállomásokon, vagy a közterületeken játszó zenészek jól keresnek és barátságos környezetben dolgozhatnak.

  • Dél-Európában rengeteg a korlát, így a javarészt román utcazenészek inkább csak a buszra, metróra felpattanva zenélnek illegálisan,
  • Dél-Amerikában az utcazenészeket a rendőr gyakran el is viszi,
  • míg Indiában azonnal hatalmas közönség gyűlik össze a zenészek körül, de pénzt senki nem ad a produkciókért.

London viszont valóban a világ egyik legnagyobb utcazenész piaca. Az MTI beszámolója szerint a brit főváros utcai zenészeinek támogatására létrejött Busk In London nevű szervezet és az iZettle svéd technológiai vállalat együttműködésével most egy új kezdeményezés keretében az előadók kártyaolvasókat kapnak, amelyekhez a járókelőknek csupán hozzá kell érinteniük a bankkártyájukat, hogy az előadó által előre meghatározott összeggel támogassák a művészt.

Állítólag működik

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a közönség, inkább „azt majd én jól tudom, hogy mennyit akarok adni” hozzáállással viszonyul a produkciókhoz és a fix „jegyáraknak” bemutat, de állítólag működik a rendszer. Charlotte Campbell, aki teljes állásban utcai előadó, és részt vett a technológia kipróbálásában, elmondta, hogy az újítás pozitív hatással volt a bevételeire. „Soha ennyien nem adakoztak még, amikor énekeltem, és gyakran előfordul, hogy az emberek egymás példáján felbuzdulva jönnek oda és fizetnek" – nyilatkozta..

Kalapozás közben csiszolnak

A szervezők szerint a projekt célja, hogy segítsen növelni a brit főváros utcai előadóinak bevételeit - írja internetes oldalán a The Independent című brit lap.

A kezdeményezés bejelentésekor Sadiq Khan, London polgármestere elmondta,

ahhoz, hogy London megőrizhesse státuszát mint globális zenei főváros, elengedhetetlenül fontos a jövő csillagainak támogatása”.

A különös nyilatkozatot ha lehet még furcsábban folytatta a botcsinálta művészeti szakember: „A kalapozás segít a feltörekvő művészeknek abban, hogy tovább csiszolják tehetségüket, és lehetőséget teremt számukra, hogy nagy létszámú közönség előtt szerepeljenek” - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy az új kezdeményezés révén még több londoninak lesz lehetősége támogatni a főváros "lenyűgöző és tehetséges" utcai előadóit.

(Borítókép: Utcazenész Londonban 2018 januárjában -  Jack Taylor / Getty Images Hungary)