Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták Nagy Konstantin mutatóujját

2018.06.01. 23:48

Megtalálták a párizsi Louvre-ban a Nagy Konstantin (I. Constantinus) római császár (i.sz. 272-337) monumentális római bronzszobrának hiányzó mutatóujjat, írja az MTI.

A Szent Konstantinként is emlegetett császár hatalmas bronzszobrának maradványait a római Capitoliumi Múzeumban őrzik, a töredékek az intézmény egyik fő attrakciói. A Louvre-ban azonbanmost felfedezték, hogy már 1863 óta az ő gyűjteményükben található a hiányzó 38 centiméteres aranyozott bronz mutatóujj.

Az elveszett szobortöredékre Giampietro Campana (1808-1880) római bankár és műgyűjtő gyűjteményében bukkantak francia kutatók. A Louvre III. Napóleon alatt jutott a 19. századi itáliai bankár gyűjteménye egy részének birtokába.

A római Capitoliumi Múzeum igazgatója, Claudio Parisi Presicce szerint az ujjat minden valószínüleg 1584-ben választották le a szobor többi részéről. Akkor, amikor a földgömböt, amelyet Konstantin eredetileg a kezében tartott, egy kilométerkőre helyezték a Via Appián. 

A római múzeum azt fontolgatja, hogy a novemberben nyíló Campana-kiállításra kölcsönadja a császár kezét a mutatóujjal való újraegyesítést céljából, míg a Louvre azt tanulmányozza, milyen feltételekkel engedhetné meg, hogy a kezet és az ujjat együtt mutathassák be Rómában.