Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valami nem stimmelt a Kim Dzsongunnál bevetett motivációs videóval

2018.06.13. 09:22

Az észak-koreai vezető és az amerikai elnök szingapúri találkozóját követő sajtótájékoztató előtt egy különös motivációs videóval csigázták az újságírókat. A négyperces alkotás olyan volt, mintha az alkotók egyetlen trailerbe akartak volna sűríteni egy akciófilmet, egy limonádédokut meg egy politikai thrillert. A narrátor komor hangon figyelmeztet arra, hogy

különleges pillanatot élünk. Amikor egy ember egy talán soha vissza nem térő lehetőség előtt áll.

És ezt hasonló tételmondatok követik. A lényeg, hogy a videó szerint Kim két út között választhat: az egyik a konfliktus kiélezése, a másik a béke, a prosperitás és a fejlődés útja.

A videóról Trump elmondta, hogy találkozójukon egy iPaden mutatta meg az észak-koreai diktátornak a kétnyelvű alkotást, és

ez volt az a titkos fegyver, ami az áttörést jelentette.

Arról, hogy valóban ilyen átütő volt-e a hatása, nem bizonyosodhatunk meg, hiszen Trumpék elfelejtettek jegyzőkönyvet készíteni a megbeszélésről. De a videó fennmaradt, és már a Fehér Ház is kiposztolta:

A videó üzeneteit minimális angoltudással sem nehéz dekódolni. A kisfilm lényegében arról szól, hogy meg kell ragadni az alkalmat a változtatásra, különösen akkor, amikor két ilyen elhivatott vezető előtt adódik a lehetőség.

Szerdán aztán egy új réteget sikerült lehántani a motivációs videóról.

Az elején ugyanis megjelenik egy bizonyos „Destiny Pictures" nevű cég logója. A videó megnézése után tízezrek gépelték be a keresőkbe ezt a nevet, és kiderült, tényleg van egy ilyen kaliforniai filmforgalmazó cég. Csakhogy amikor vezetője „emailek és hívások százaira ébredt", akkor az újságírói rohamot megelőzendő gyorsan kiposztolta, hogy nekik ugyan semmi közük a videóhoz.

Ekkor a Fehér Ház is kiállt a nyilvánosság elé, és közölte, hogy a videót a nemzetbiztonsági kabinet (National Security Council) rendelte meg. Ez a szerv az elnökön kívül a kormány stratégiai szempontból legfontosabb tagjait foglalja magában, kiegészítve pár katonai vezetővel. A videó elején a „Destiny Pictures Presents" feliratot pedig nem a gyártó megjelölésére, hanem egyfajta üzenetként (értsd: a Sors  – Destiny – rendezte úgy, hogy Trump és Kim Dzsongun legyenek a béke kovácsai) biggyesztették oda.

Annak elfelejtettek utánanézni, hogy közben tényleg létezik egy Destiny Pictures nevű produkciós cég. 

Ez volt az évszázad találkozója

Az észak-koreai média (azaz a légmentesen záródó állami propaganda) a megszokottnál jóval naprakészebben követte a találkozót. Szerdán az újságok nem fukarkodtak a pozitív jelzőkkel: címoldalon repkedett "az évszázad találkozója" vagy a "korszakválasztó esemény". Az álami hírügynökség pedig így interpretálta a történteket:

Bár Trumpot alig néhány hónappal ezelőtt összezavarta a fegyveres konfliktus fenyegetése, már értékelni tudta, hogy (Kim Dzsongun) megteremtette a béke és stabilitás légkörét a félszigeten és a régióban.