Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Valami nem stimmelt a Kim Dzsongunnál bevetett motivációs videóval

2018.06.13. 09:22

Az észak-koreai vezető és az amerikai elnök szingapúri találkozóját követő sajtótájékoztató előtt egy különös motivációs videóval csigázták az újságírókat. A négyperces alkotás olyan volt, mintha az alkotók egyetlen trailerbe akartak volna sűríteni egy akciófilmet, egy limonádédokut meg egy politikai thrillert. A narrátor komor hangon figyelmeztet arra, hogy

különleges pillanatot élünk. Amikor egy ember egy talán soha vissza nem térő lehetőség előtt áll.

És ezt hasonló tételmondatok követik. A lényeg, hogy a videó szerint Kim két út között választhat: az egyik a konfliktus kiélezése, a másik a béke, a prosperitás és a fejlődés útja.

A videóról Trump elmondta, hogy találkozójukon egy iPaden mutatta meg az észak-koreai diktátornak a kétnyelvű alkotást, és

ez volt az a titkos fegyver, ami az áttörést jelentette.

Arról, hogy valóban ilyen átütő volt-e a hatása, nem bizonyosodhatunk meg, hiszen Trumpék elfelejtettek jegyzőkönyvet készíteni a megbeszélésről. De a videó fennmaradt, és már a Fehér Ház is kiposztolta:

A videó üzeneteit minimális angoltudással sem nehéz dekódolni. A kisfilm lényegében arról szól, hogy meg kell ragadni az alkalmat a változtatásra, különösen akkor, amikor két ilyen elhivatott vezető előtt adódik a lehetőség.

Szerdán aztán egy új réteget sikerült lehántani a motivációs videóról.

Az elején ugyanis megjelenik egy bizonyos „Destiny Pictures" nevű cég logója. A videó megnézése után tízezrek gépelték be a keresőkbe ezt a nevet, és kiderült, tényleg van egy ilyen kaliforniai filmforgalmazó cég. Csakhogy amikor vezetője „emailek és hívások százaira ébredt", akkor az újságírói rohamot megelőzendő gyorsan kiposztolta, hogy nekik ugyan semmi közük a videóhoz.

Ekkor a Fehér Ház is kiállt a nyilvánosság elé, és közölte, hogy a videót a nemzetbiztonsági kabinet (National Security Council) rendelte meg. Ez a szerv az elnökön kívül a kormány stratégiai szempontból legfontosabb tagjait foglalja magában, kiegészítve pár katonai vezetővel. A videó elején a „Destiny Pictures Presents" feliratot pedig nem a gyártó megjelölésére, hanem egyfajta üzenetként (értsd: a Sors  – Destiny – rendezte úgy, hogy Trump és Kim Dzsongun legyenek a béke kovácsai) biggyesztették oda.

Annak elfelejtettek utánanézni, hogy közben tényleg létezik egy Destiny Pictures nevű produkciós cég. 

Ez volt az évszázad találkozója

Az észak-koreai média (azaz a légmentesen záródó állami propaganda) a megszokottnál jóval naprakészebben követte a találkozót. Szerdán az újságok nem fukarkodtak a pozitív jelzőkkel: címoldalon repkedett "az évszázad találkozója" vagy a "korszakválasztó esemény". Az álami hírügynökség pedig így interpretálta a történteket:

Bár Trumpot alig néhány hónappal ezelőtt összezavarta a fegyveres konfliktus fenyegetése, már értékelni tudta, hogy (Kim Dzsongun) megteremtette a béke és stabilitás légkörét a félszigeten és a régióban.  • Eladnék
  • Hírek