Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemi erőszak vádja is előkerült a Nobel-botrányban

2018.06.13. 13:42
Olyan botrány söpörte el a 2018-as irodalmi Nobel-díjat, amilyen a díj 1901 óta íródó történetében nem nagyon volt még. A középpontjában egy zaklatási vád és az abból kipattant botrány állt, mármint csak tegnapig, hiszen a svéd ügyészi hivatal hivatalosan is vádat emelt Jean-Claude Arnault francia fotós ellen nemi erőszak miatt.

Jean-Claude Arnault miatt azért dőlhetett romba a díjat odaítélő Svéd Akadémia hírneve, mert felesége az a Katarina Frostenson költőnő, aki egyébként az akadémia tagja. A férfit több nő is szexuális zaklatással vádolta. A testület első körben nem nagyon tudta, hogyan reagáljon a botrányra, hiszen nem dörzsölt hollywoodi producerekről van szó, hanem irodalmárokról.

A 71 éves Arnault ellen vádat emelő ügyész benyújtotta vádiratban az szerepel hogy a köztiszteletben álló fotós ellen több nő is vallott, és állításaik rémisztően hasonlók. Arnault ezek szerint hatalmával visszaélve vette rá szexuális szolgáltatásokra áldozatait: konkrétan azzal fenyegette meg őket, hogy ha nem tesznek a kedvére, akkor ellehetetleníti őket a művészvilágban. A fenyegetésekre, majd az utána következő aktusokra – melyek a svéd törvények szerint nemi erőszaknak minősülnek – ráadásul olyan, Párizsban és Stockholmban található lakásokban került sor, melyeket a Svéd Akadémia tartott fent.

Az ügyésznő által vizsgált esetek közül sok már túl van az elévülési időn, de egy nő 2011-es, kétrendbeli megerőszakolásáért Arnault-nak bíróság előtt kell felelnie. A nő állítása szerint a fotós hét évvel ezelőtt először orális szexre kényszerítette, majd vaginális erőszakot követett el rajta.

Megragadta a nyakánál fogva, és fojtogatta – a nőnek esélye sem volt a menekülésre. Az orális közösülés után a nő elaludt, Arnault pedig ekkor erőszakolta meg – akkor, amikor az ember a legvédetlenebb.

Az ősszel kirobbant botrányban egy Anna-Karin Bylund nevű képzőművész azt állította, hogy őt Arnault 1996-ban erőszakolta meg, amiről az akadémiát annak idején levélben tájékoztatta, de senki nem foglalkozott vele. A tavaly nyilvánosságra hozott incidens után az akadémia pánikszerű gyorsasággal megszakított minden hivatalos kapcsolatot a fotóssal, aki ellen utána több áldozata is felszólalt, akiket korábban zaklatott és erőszakolt meg, de a svéd társadalom általános közönye és áldozathibáztató közhangulata miatt nem mentek sem a rendőrségre, sem a sajtóhoz.

Az akadémia tagjai egyébként még tavaly titkos szavazással igyekeztek lemondatni Frostensont a tagságról, de a költőnő lobbiereje legyőzte a józan észt, és maradt – ennek nyomán például hárman távoztak az akadémiából a közelmúltban. Ilyen súlyos krízissel a 18. században létrehozott és azóta is az alapításkor lefektetett, rendkívül merev szabályok alapján működő testület még nem találkozott, igaz, 1901 óta  hét alkalommal – 1914-ben, 1918-ban, 1935-ben, 1940-ben, 1941-ben, 1942-ben és 1943-ban – nem ítélték oda az elismerést, a két világháború miatt, illetve egy olyan alkalommal (1935-ben), amiről a mai napig nem lehet tudni semmit.