Az új Ecce Homo: Jézus után Szent Györgyöt is kiszínezték

DgUUnAZWkAAoUPx
2018.06.26. 14:53

Hat évvel azután, hogy az internet egy emberként nevetett fel azon, hogy egy 80 éves néni a spanyolországi Broja városában moncsicsit csinált Jézus Krisztusból, egy újabb jó szándékú restaurálási kísérlettől kaphattak szívükhöz a spanyolok: ezúttal egy Szent Györgyöt ábrázoló faszobor esett egy lelkes kéz áldozatául.

A 16. századi alkotás a Pamplonától délnyugatra fekvő Estella egyik kápolnáját díszíti, amelyet a spanyol sajtóban máris Navarra tartomány saját Ecce Homójaként emlegetnek. Úgy tudni, hogy egy technikatanár keze munkáját dicséri a merész díszítés, ami egészen új ízt ad a mintegy ötszáz éves ábrázolásnak, amelyen Szent György a lovával teperi maga alá a sárkányt.

A színválasztásában lenyűgözően bátor munka a város polgármesterének valószínűleg nem igazán tetszik, mert a hét elején arról tweetelt, hogy azt fájlalja a legjobban, hogy Estella nem a gazdag történelmi, művészeti és építészeti örökségével került be a hírekbe,

hanem pont ezzel.

Koldo Leoz az Efe spanyol hírügynökségnek aztán nem győzte hangsúlyozni, hogy egy 16. századi műalkotásról van szó, és hogy nem érti, miért nem lehetett értesíteni a városvezetést a megszépítés tervéről.

Broja turizmusának egyébként kifejezetten jót tett az újrafestett Ecce Homo, sokan kifejezetten emiatt érkeztek a városba, majd keresték fel a templomot. Talán Estellának is bejön a mémturizmus. (via Guardian)