Olivér
4 °C
8 °C

Az új Ecce Homo: Jézus után Szent Györgyöt is kiszínezték

DgUUnAZWkAAoUPx
2018.06.26. 14:53

Hat évvel azután, hogy az internet egy emberként nevetett fel azon, hogy egy 80 éves néni a spanyolországi Broja városában moncsicsit csinált Jézus Krisztusból, egy újabb jó szándékú restaurálási kísérlettől kaphattak szívükhöz a spanyolok: ezúttal egy Szent Györgyöt ábrázoló faszobor esett egy lelkes kéz áldozatául.

A 16. századi alkotás a Pamplonától délnyugatra fekvő Estella egyik kápolnáját díszíti, amelyet a spanyol sajtóban máris Navarra tartomány saját Ecce Homójaként emlegetnek. Úgy tudni, hogy egy technikatanár keze munkáját dicséri a merész díszítés, ami egészen új ízt ad a mintegy ötszáz éves ábrázolásnak, amelyen Szent György a lovával teperi maga alá a sárkányt.

A színválasztásában lenyűgözően bátor munka a város polgármesterének valószínűleg nem igazán tetszik, mert a hét elején arról tweetelt, hogy azt fájlalja a legjobban, hogy Estella nem a gazdag történelmi, művészeti és építészeti örökségével került be a hírekbe,

hanem pont ezzel.

Koldo Leoz az Efe spanyol hírügynökségnek aztán nem győzte hangsúlyozni, hogy egy 16. századi műalkotásról van szó, és hogy nem érti, miért nem lehetett értesíteni a városvezetést a megszépítés tervéről.

Broja turizmusának egyébként kifejezetten jót tett az újrafestett Ecce Homo, sokan kifejezetten emiatt érkeztek a városba, majd keresték fel a templomot. Talán Estellának is bejön a mémturizmus. (via Guardian)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?