Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Alföldi Róbert: Én maradok a hazámban, amíg tudok dolgozni

2018.07.09. 14:57

A Mediapart nevű francia portál interjút készített Alföldi Róbert színész-rendezővel; a Hvg.hu által lefordított cikk Alföldit „az egyik utolsó nagy magyar művésznek” nevezi, aki nyilvánosan szembeszállt a hatalommal. 

Alföldi azt mondja, bár sokan azzal vádolják, hogy politikai színházat csinál, ő nem így látja a saját munkáját, szerinte a darabjaiban társadalmi kérdéseket vet fel, amelyek függetlenek a pártpolitikától, de az igaz, hogy ezt a munkát nem igazán értékelik a hatóságok. „Nem szeretik, hogy kérdéseket teszünk fel. Ezért is mozdítottak el” – mondta az interjúban, visszautalva egykori igazgatói posztjára a Nemzeti Színházban.

Alföldi szerint nagyon nehéz helyzetbe hozta őt, hogy „Anélkül, hogy akartam volna, belecsúsztam egy ellenálló szerepbe. Akármit csinálok, annak nagy a visszhangja. Most sok energiámat veszi el, hogy a munkámra tudjak koncentrálni.”

Arra reagálva, hogy Schilling Árpád családjával külföldre költözik, azt mondta: itt kellett volna tartani a rendezőt, de erre „senkinek nem volt semmilyen érve”, ő maga viszont Magyarországon marad, de a környezetében naponta merül fel a kivándorlás gondolata. „Én maradok, mert azt gondolom, hogy csak itt, a hazámban tudom átérezni, hogy mi történik a világban. Itt érzem az életet, és máshol nem érezném ugyanígy, ha külföldinek számítanék. Amíg tovább tudok dolgozni, addig maradok.”

Elmondta azt is: „Igazából úgy érzem, mintha nyomás alatt lennénk egy kuktában, mint a kommunizmus idején: vannak dolgok, amiket nem mondhatunk ki nyilvánosan, de azért érezzük a közösséget, a szolidaritást azok között az emberek között, akik nem támogatják azt az irányt, amerre Orbán viszi az országot. Azok a helyek, amelyek nem függnek a hatalomtól, pedig közvetlenül fogalmazzák meg a dolgokat. Ebben az értelemben a színháznak felelőssége van” – olvasható a Hvg.hu cikkében.

Alföldi Róbert korábban az Indexnek is hasonlóan nyilatkozott. Egy dél-koreai rendezéséről hazatérve kérdeztük arról, felmerült-e benne valaha, hogy ne jöjjön haza, mire azt mondta: "De nem vagyok koreai, és nem Szöulban van az otthonom. Ilyen végtelenül egyszerű. Még akkor is, ha az ember azzal szembesül, hogy ehhez képest mi van otthon, és a fenébe, hogy máshogy is lehetne. Hogy akármennyi probléma is van egy országban, mégis lehet az életet választani, és azt, hogy ne öljük meg egymást."

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Alföldi Róbert: Én maradok a hazámban, amíg tudok dolgozni

Csak itt érzi át, hogy mi történik a világban - mondta egy francia lapnak adott interjúban.

371 · Jul 09, 2018 02:57pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?