Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Házi őrizetben marad az ellenzéki orosz rendező

2018.07.18. 15:07

Még legalább egy hónapig házi őrizetben marad Kirill Szerebrennyikov világhírű orosz rendező - közölte egy moszkvai bíróság szerdán, akit egy éve tartoztattak le, forgatás közben.  A TASSZ orosz hírügynökség tudósítása alapján a rendező házi őrizetét augusztus 22-ig hosszabbították meg.

Szerebrennyikov, a moszkvai Gogol Színház művészeti vezetője már egy éve él a világtól szinte teljesen elzártan. A művészt azzal gyanúsítják, hogy 133 millió rubelnyi (csaknem 585 millió forint) állami színházi támogatást sikkasztott el. A 48 éves rendező tagadja, hogy bűnös lenne, és abszurdnak nevezte a gyanúsítást. Decemberben nélküle mutatták be a Bolsojban a Nurejev című balettet, melyet ő állított színpadra. A közönség lelkesen fogadta, ám később mégis levették a műsorról, írja az MTI.

A rendező új filmje, a Leto (Nyár) - amelynek vágásán házi őrizetében dolgozott - a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált. Szerebrennyikov korábban többször bírálta az alkotói szabadságra a konzervatív értékek nevében kifejtett nyomást. 

Szerebrennyikov többször részt vett az alkotmány 31. paragrafusáról Stratégia 31-nek nevezett, a gyülekezési szabadság biztosításáért zajló tüntetéseken, felszólalt a tiszta választásokért, kiállt 2008 után Grúzia elleni orosz politika ellen, tiltakozott az orosz törvény ellen, amely megtiltotta, hogy árva gyerekeket amerikaiak fogadhassanak örökbe.  Szerebrennyikov ügye megosztotta a közvéleményt és a színésztársadalmat is. Több ismert színész állt ki mellette. Jevgenyij Mironov színés és színházi vezető az állami kitüntetése átvételekor nyújtott át egy tiltakozó levelet Vlagyimir Putyinnak. 

A Nyár július 26-án a magyar mozik műsorára kerül.