Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Disney nyerte a Foxért vívott harcot

GettyImages-484031646
2018.07.19. 18:20

A Comcast amerikai telekommunikációs cég  bejelentette, hogy lemond a 21th Century Fox médiaportfoliójáról és kizárólag az európai tévés óriás, a Sky felvásárlására összpontosít, így a licitháború végén a Disney viheti a Fox filmes részlegét – írja az MTI.

A Foxért először a Disney jelentkezett be, de később a Comcast rálicitált az ajánlatukra, így bizonytalanná vált a felvásárlás sorsa. A múlt hónapban azonban a Disney 71 milliárd dollárra (19,7 billió forintra) emelte a tétet, míg a Comcast nem volt hajlandó a 65 milliárd dolláros ajánlata fölé menni.

A Disney várhatóan megszerzi a felvásárláshoz szükséges összes engedélyt. Az amerikai igazságügyi minisztérium már zöld utat adott a tranzakciónak. Ezzel a kaliforniai székhelyű vállalat nemcsak a Fox filmgyártó vállalatának és tévéstúdióinak birtokosa lesz, hanem meghatározó tulajdonrészhez jut a Hulu videoszolgáltatóban és a Fox külföldi érdekeltségeiben, köztük például India legnagyobb média-konglomerátumában, a mumbai székhelyű Star Indiában.

A Disney és a Comcast közötti vetélkedésnek ugyanakkor még nincs teljesen vége – írja a CNN. A Comcast ugyanis továbbra is szeretné megszerezni a szintén a Foxhoz tartozó brit Sky tévés birodalmat. A Comcast ajánlata itt 34 milliárd dollár.

A Fox felvásárlásának jelentőségéről korábban részletesen is írtunk.

(Borítókép: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images)