Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dollármilliókat érő festmények kerülhettek elő egy restaurátor raktárából

2018.07.23. 21:45

Dollármilliókat érő Willem de Kooning-festményeket találhatott egy amerikai műkereskedő egy rég elhunyt restaurátor raktárában, amelynek tartalmát 15 ezer dollárért vásárolta meg, írja az MTI.

David Killen New York-i galériatulajdonos szerint az 1986-ban elhunyt Orrin Riley restaurátor raktárában talált műalkotások közül hat lehet a holland származású amerikai absztrakt festőé, Willem de Kooningé (1904-1997), akinek bizonyítottan legdrágább képe 66,3 millió dollárért (18,5 milliárd forint) kelt el árverésen 2016-ban.

A feltételezést egyelőre nem támasztja alá kétséget kizáróan szakértői vélemény, de Lawrence Castagna restaurátor, aki valaha együtt dolgozott Kooninggal és Rileyval is, szintén úgy véli: a művek az absztrakt expresszionizmus jeles képviselőjétől származhatnak.

32 éve elhunyt restaurátor a New Jersey államban lévő Ho-Ho-Kus városban lévő raktárát élettársára, Susanne Schnitzerre hagyta. Az özvegy 2009-es halála után az örökösök hasztalanul próbálták meg egyenként értékesíteni a raktárban talált mintegy 200 műalkotást. Ezért végül 15 ezer dollárért (4,2 millió forintért) az egészet odaadták Killennek, aki nem is sejtette, hogy milyen kincseket rejthet a halom limlom.  A műkereskedő azt állítja, hogy talált egy képet Paul Klee (1879-1940) svájci festőtől is.

David Killen most azt tervezi, hogy darabonként adja el a felvásárolt hagyatékban talált műveket 10 ezer és 10 millió dollár közötti árakon. A 2016-os árverésen rekordáron eladott, Cím nélkül XXV (Untitled XXV) Kooning legnagyobb méretű festménye. Az amerikai sajtó szerint egy évvel korábban a művész egy másik festményét 300 millió dollárért vásárolta meg Kenneth Griffin pénzügyi befektető.

Korábban írtunk cikket a Magyarországon működő Kincs a falon projektről. Ennek keretében művészettörténészek és szakértők díjmentesen vállalják, hogy fotók alapján megvizsgálják a megörökölt festményeket. A projekt keretében már számos értékes, régóta elveszettnek hitt festmény került elő.