Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vidnyánszky Attilának nem kell a kritikusdíj-jelölés

2018.07.26. 13:00

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nem kér a Színházi Kritikusok Céhének díjából. Pontosabban a jelölésből, mert a díjat még nem kapta meg, csak egyike azoknak a rendezőknek, akiknek munkáit a legjobb előadás díjára jelölték. Vidnyánszky Bánk bán rendezése mellett Alföldi Róbert A salemi boszorkányok (szombathelyi Weöres Sándor Színház) és Alekszandar Popovszki Borisz Davidovics síremléke (Újvidék Színház) című előadása van versenyben. 

A jelölések nyilvánosságra kerülése után a Nemzeti vezetője levelet írt a kritikusok céhének, amit állítása szerint "az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalata" íratott vele. Ebben azt kéri, hogy vegyék ki a jelöltek közül.

Annyi „furcsaság”, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

A rendező hozzátette, hogy "az Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban".

A kritikusok viszont továbbra sem akarnak eltekinteni Vidnyánszky előadásának jelölésétől. Válaszlevelükben közölték, hogy a jelölés 

az Ön munkáján kívül a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja.

A levelet és az arra írt választ a kritikusok céhe hozta nyilvánosságra

Ne maradjon le semmiről! (PREVIEW)