Judit
2 °C
7 °C

Visszament mosolyogni oda, ahonnan elvitték a nyilasok

szilard vera
2018.07.28. 15:17
1944 és 2018. Egy fekete-fehér és egy színes fotó. A képeken a tizenhárom és a nyolcvanhét éves Szilárd Vera a Pannónia utca 58. sarokerkélyén. Történetéről nemrég írtunk a Fortepanra felkerült öt, a hátoldalára írtak szerint 1944. június 5-én készült fotó kapcsán.

A zsidótörvények hatálya alá eső család ekkor már két hónapja viselte a képeken is látható kanárisárga csillagot. Vera hatéves volt, amikor beköltöztek a Pannónia utca 58. harmadik emeletére. „Szép csendesen éldegéltünk ott” - mesélte Vera első találkozásunkkor a Pannónia utcáról. Előbb a Sziget utcába, majd a Szemere utcai polgáriba járt, de a nyolcadikat csak a háború után végezte el. Nem sokkal a fotók készülte után be kellett költözniük a Légrády Károly (ma Balzac) utca 15. alatti csillagos házba.

Az egész történetet itt olvashatja.

A cikk megjelenése után levelet kaptunk. A Pannónia utcai lakás jelenlegi lakója felismerte erkélyét és otthonát, amelyben a családja lakik a háborút követő évektől. Találkozásra és beszélgetésre hívta Verát, „ha ez számára nem lenne túl felkavaró”– írta. De Vera boldog volt, izgatott, és hálás ezért a látogatásért. 1944 óta nem járt a házban, az utcában is csak autóban ülve. Az Index is ott volt, amikor újabb családi képek kerültek elő, és elkészülhetett a 74 évvel ezelőtti fotó mai párja. 

A Szilárd család eredeti fotóit a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárának holokauszt-gyűjteménye őrzi, melyet Jalsovszky Katalin gyarapít és dolgoz fel. A cikk megjelenése óta hozzájuk is került új anyag, ha önnek is lapul még témába vágó fotó a fiókjában, keresse őket (jalsovszkyk@gmail.com). 

(Borítókép fotó: Nagy Szabolcs / Index, Szilárd család / Fortepan. Illusztráció: szarvas / Index )

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?