Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A zaklatási ügy után nyugdíjazott Kero is indul az Operettszínház vezetéséért

2018.08.21. 17:27

Kerényi Miklós Gábor, azaz Kero Facebook-oldalán jelentette be: beadja pályázatát a Budapesti Operettszínház főigazgatói pozíciójára. Szintén ma jelentette be a jelenlegi igazgató, Lőrinczy György, hogy lemond NKA-alelnöki posztjáról, részben a az operettszínházi pályázat miatt. Kásler Miklós miniszter erre Lőrinczy elmondása szerint azt mondta, "elfogadja az indoklást".

Korábban Kerényi Miklós Gábor volt a színház főigazgatója, majd művészeti vezetője mindaddig, amíg nevüket nem vállaló egykori beosztottai zaklatással nem vádolták meg; Maros Ákos egykori táncos azt mondta, egy vállfából letört fadarabbal verte el a fenekét. Kero az Indexnek adott interjújában a vállfás esetet elismerte, de azt állította, a dolognak nem volt köze a szexualitáshoz, ahogy tagadott minden más, ilyen természetű vádat is. Az ügy miatt Kerényi nyugdíjazását kérte, majd a színház felmentette a munkavégzés alól.

Facebook-posztjában most azt írta:

A hibák alól kell, hogy legyen feloldozás. És ezt leginkább mindig a közösségért végzett munka segítheti. Ez a pályázat ennek jegyében született. 

Azt írta: "Biztos vagyok benne, sokak számára meglepetés, hogy megpályázom a Budapesti Operettszínház főigazgatói álláshelyét. Tudom, szinte vakmerő bátorság ez – de miközben elsősorban rendezni szeretnék és egyáltalán nem vágynék semmilyen vezető szerepre, mégsem tudom elkerülni." Hozzátette: "Fikarcnyi hatalomvágy se motivál – még kevésbé bármilyen gőg, annál inkább a felelősség a Magyar Zenés Színház és a Közönség felé."

Kero a poszthoz csatolta Kálmán Yvonne, a világhírű operettszerző, Kálmán Imre lányának 2013-ban született támogató nyilatkozatát is, de Kálmán azt kommentelte ez alá: "Kero ma nem tamogatom Teged. Az a level volt irva 2013 ban. Nem most! Ne hasznald a Kalman nevet!"

Az Index megkereste Lőrinczy Györgyöt is, aki azt mondta: tulajdonképpen örül, hogy Kero is indul a pályázaton, mert ilyenkor a közalkalmazotti tanács és a szakszervezet meghívja a pályázat jelöltjeit, és így "végre az is kiderül, kinek mekkora a támogatottsága a társulaton belül". Lőrinczy maga is kiemelte: részben azért mondott le az NKA alelnöki posztjáról, hogy folytathassa az Operettszínház vezetését, amely indoklást a miniszter is elfogadott.

Nem csak ők ketten indulnak viszont a pályázaton az Operettszínház vezetéséért. Információink szerint pályázik még Szente Vajk színész-rendező is, akit a Madách Színház több előadásából is lehet ismerni, és aki egyébként maga is "felelős" azért, hogy Kero is beadta pályázatát: a volt igazgató a posztjában azt írta, az volt az utolsó lökés az elhatározásához, hogy megnézte Szente Vajk Apácashow-rendezését a Szegedi Szabadtéri Játékokon, amelyet az évad során az Operettszínház fog játszani, de Kero túl kommersznek találta.

Információink szerint a negyedik pályázó Kiss B. Atilla operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki maga is sok Kero-rendezésben szerepelt már korábban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?