Meghalt az osztrák fotós, aki 56-ot dokumentálta

2018.08.29. 16:30

95 éves korában meghalt Erich Lessing osztrák fotós, egyike azoknak, akik dokumentálták az 1956-os magyar forradalom eseményeit, írja az MTI. 

Lessing 1923-ban született Bécsben, első kameráját 13 évesen kapta. A második világháborúban ő volt a brit hadsereg egyik fotósa. A háború után sokat dolgozott a szocialista országokban, így került Magyarországra a forradalom idején is. Képeinek egy részét megvásárolta a Magyar Távirati Iroda, amire azért volt szükség, mert a saját fotók egy részét a Belügyminisztérium elvitte. 

A fotók között van például egy, amin Nagy Imre látható az unokájával, de van olyan is, amint szovjet zászlókat égető emberek vannak. A forradalom idején végzett munkájáért megkapta az amerikai művészeti szerkesztők díját, 1996-ban Nagy Imre Emlékplakettet kapott. 

A háborút követően az Associated Press amerikai hírügynökségnek és a legendás Magnum ügynökségnek is dolgozott. Ott volt, mikor Charles de Gaulle francia köztársasági elnök Algériába látogatott, vagy mikor aláírták osztrák államszerződést. Később zenészeket, költőket és más ismert embereket fotózott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport