Európa-szerte óriási sikert aratott a cigány muzsikusokkal együtt turnézó Fesztiválzenekar

2018.09.03. 11:35
A Budapesti Fesztiválzenekar Európa leghíresebb klasszikus zenei eseményein lépett fel augusztusban: a hatezer fős Royal Albert Hall kétszer is megtelt meg a magyar együttes kedvéért.

A zenekar egyébként 14 nap alatt 7 helyszínen 9 koncertet adott több mint 20 ezer néző előtt. A hangversenyekről beszámolt a Financial Times, a Telegraph és a Times is, így már azt is tudja a világ, hogy a BFZ az egyetlen szimfonikus zenekar, amely rendszeresen énekel is koncertjein. Az együttes ingyenes Közösségi Hete után szeptemberben az Európai Hidak fesztiválon lép fel újra Budapesten.

Prom 55 CR BBC Chris Christodoulou 2 small
Fotó: Chris Christodoulou

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar a turnét az elképesztő panorámájú Ravello Fesztiválon kezdte, ahol két szabadtéri koncertet adtak az Amalfi-partokkal a háttérben. A színpadot egy szikla tetején építették fel. Az olasz kritikák szerint a BFZ ott van a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között, Fischer Iván pedig a legjobbat hozta ki együtteséből, főleg Mahler 4. szimfóniájában. A BFZ két fő programmal turnézott: egy Enescu-Bartók-Mahler trióval, Anna Lucia Richter és Christina Landshamer szólójával, illetve egy Brahms-Liszt-Sarasate programmal, ahol három fantasztikus cigány muzsikus, Lendvai Csócsi József és Lendvay József hegedűművészek, és Lisztes Jenő cimbalomművész csatlakoztak hozzájuk. 

A turné csúcspontja a londoni BBC Proms fesztivál volt, ahol a magyar együttes mindkét programjával telt ház előtt lépett fel, így 12 ezer ember hallhatta őket élőben.  Az egyik koncerten az Index is ott volt, beszámolónkat itt olvashatják. Azóta csak a fesztivál Facebook-oldalán több mint 170 ezer ember nézte meg, ahogy a ráadásban a zenekar egyszerre játszik és énekel. A BBC egyik rádiócsatornája élőben közvetítette mindkét koncertet, egyik tévécsatornája pedig leadta a második estét teljes terjedelmében. Az angol kritikusok sem fukarkodtak a dicséretekben, a The Times a maximális öt csillagot ítélte oda, kiemelve, hogy bármelyik zenekarra lehet mondani, hogy van saját hangja, a Fesztiválzenekar azonban újra feltalálta Közép-Európa soknyelvű hangját. 

London utáni Santander következett, majd két koncert San Sebastiánban, a koncertkörút pedig egy-egy hangversennyel zárult Stresában és Meranóban. A baszkföldi fellépések után sem maradt el a jó kritika, a beszámolók szerint a zenekar kivételes színvonalon játszott.

A Fesztiválzenekar kamaraformációi szeptember 3-tól ingyenes koncertekkel járják Magyarország településeit egy héten át, majd szeptember 21. és 26. között a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztiválon hallhatjuk őket öt alkalommal is.