Gyárfás
19 °C
35 °C

Haldoklik a politikai okból bebörtönzött filmrendező

2018.09.12. 08:24

Megírta a végrendeletét az orosz börtönben négy hónapja éhségsztrájkoló, terrorvádakkal húsz év szabadságvesztésre ítélt Oleh Szencov ukrán filmrendező, akinek szervezete a védője szerint már visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett – írja az MTI.

„Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk” – idézte Natalja Kaplan, Szencov unokatestvére a neki megküldött végrendeletet. Kaplan szerint Szencov egyre rosszabb állapotban van, véroxigénhiányban szenved. „Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek” – áll az iratban.

Bár Szencov szervezete csepegtetőn keresztül tápanyagokhoz jut, a 42 éves elítélt továbbra sem hajlandó élelmet magához venni. Szencov azért kezdett éhségsztrájkba, mert el akarja érni, hogy az orosz hatóságok szabadon bocsássanak 64, orosz börtönökben fogva tartott ukrán politikai foglyot. Szencov ugyanakkor magának nem kért kegyelmet.

A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dince hétfőn azt mondta, hogy védencének szervezete 120 napi koplalást követően visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti. Hozzátette: Szencov egyre törékenyebb állapotban van, s már csak nehezen képes felállni ágyáról.

Az orosz föderációs büntetés-végrehajtási szolgálat tagadta, hogy a szibériai Jamali Nyenyecföldön található Labitnangiban lévő börtönben raboskodó Szencov állapota súlyos. Közölték: naponta részesül orvosi és terápiás ellátásban és tápanyagkeveréket kap. Az orvosi vizsgálatok pedig megállapították, hogy az ukrán filmrendező állapota kielégítő. A szolgálat megjegyezte azt is: ha egészsége romlani kezdene, azonnal áthelyeznék egy egészségügyi intézménybe.

Szencovot, aki részt vett a kijevi Euro Majdan tüntetésekben és ellenezte a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását, 2015. augusztus 15-én húszévi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság terrorizmus vádjával. Az orosz álláspont szerint a filmrendező „terrorcsoportot” hozott létre a 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Szencov tagadta a vádakat. Az Európai Parlament korábban felszólította Oroszországot, hogy azonnal és feltététel nélkül bocsássa szabadon Szencovot. Hasonló követelést fogalmazott meg 300 filmes is.

Ne maradjon le semmiről!