Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bécsi lehet az utolsó nagy Bruegel-kiállítás

GettyImages-946137392
2018.09.17. 12:37

Minden idők legnagyobb kiállítását rendezik Bécsben Pieter Bruegel műveiből a nagy flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából, írja az MTI. Az október 2-án nyíló tárlaton látható lesz egy újonnan felfedezett Bruegel is - jelentették be osztrák művészettörténészek Brüsszelben.

Manfred Sellink művészettörténész elmondta, A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként, az ecsetvezetés és a részletgazdagság alapján sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. Az új Bruegel-festmény is látható lesz a bécsi Szépművészeti Múzeumban (KHM) nyíló és 2019. január 13-ig tartó kiállításon.

A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ messze legnagyobb, a 16. századi művésztől származó festménygyűjteményével rendelkezik, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz egyedülálló, sajátos eredeti változatát létrehozó festő munkásságát. Híresebb művei közül látható lesz A halál diadala, a Háromkirályok imádása vagy a Téli táj madárcsapdával.

A bécsi kiállításra képeket ad kölcsön a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a KHM után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja, ennek főigazgatója, Michel Draguet azonban reméli, hogy ez lesz utolsó nagy Bruegel-kiállítás, mert a törékeny képek mozgatása veszélyes.

Id. Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója 2019. szeptember 9-én lesz.

(Borítókép: Pieter Bruegel "Vadászok a hóban" című festménye - forrás:  PHAS / UIG / Getty Images)