Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hazafias este lesz az Indexen

2018.09.20. 13:23

Van két 20. századi kelet-európai zeneszerző. Az egyik 1940-ben Amerikába menekült a nácizmus elől, ahol 1943-ban megírta talán legnépszerűbb, honvágytól és hazaszeretettől fűtött zenekari művét. Ez a mű aztán annyira inspirált egy másik, fiatalabb zeneszerzőt, hogy pár évvel később a mintájára ő is írt egy saját verziót, ami meghozta neki a nemzetközi hírnevet. Ő a hazájában maradt, kibekkelte a kommunista rezsimet, de művészi kompromisszumokra sosem volt hajlandó.

Ma este fél nyolckor megint kapcsoljuk a Zeneakadémiát, és folytatjuk a februárban elkezdett komolyzenei koncertközvetítés-sorozatunkat. Az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével ezúttal egészen különleges összeállítással jelentkezik, két kivételes sorsú szerző két meghatározó, egymással szoros szellemi rokonságban álló művével.

Először a lengyel Witold Lutosławski Concertóját játsszák el. Lengyel–magyar barátság ide-vagy oda, ez az 1954-ben befejezett mű Magyarországon szinte soha nem hallható. Bartók Béla a szünet utáni Concertója viszont állandóan szerepel a hazai koncertrepertoáron.

Ha elindult az élő adás, itt fogja tudni nézni a műsort!

 

Mindkét szimfóniaszerű mű ma is nagyon modernnek hat, mindkettőben keverednek a népzenei motívumok és a klasszikus zenei idézetek, és Lutosławski természetesen Bartókot is sok helyen idézi. Ezt a két Concertót egészen biztos, hogy hosszú ideig nem halljuk majd így együtt, ezért a komolyzene iránt minimálisan érdeklődőknek mindenképp érdemes lesz legalább egy kicsit az Indexre kapcsolni, még akkor is, ha nem a legkönnyebben befogadható szerzőkről és művekről van szó.

A koncertet a Facebook-oldalunkon keresztül közvetítjük és élőben kommentáljuk, de természetesen az Index címlapjáról is elérhető lesz. Már most fel lehet rá iratkozni, a tegnapi próbáról pedig ízelítőül mutatunk egy rövid részletet.

A korábbi koncertes közvetítéseinket bármikor visszanézheti a Facebookon!