Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar kultúrharcról mesélt a Financial Timesnak Alföldi Róbert

2018.09.22. 22:56

Elérte a nyár elején kiélesedett magyar kultúrharc híre a Financial Timest, a világ egyik legbefolyásosabb gazdasági napilapja hosszú cikkben írt arról, hogy az Orbán-féle illiberális demokrácia hogyan képződik le a kultúrában. A cikkben többek között Alföldi Róbert is nyilatkozik, aki azt mondja, hogy a színházakban és hasonló kulturális intézményekben egyre jellemzőbb az öncenzúra, a művészek körül pedig egyre fogy a levegő. 

Kiépült egy rendszer, ami működik. A színházi rendezőket, kultúráért felelős hivatalnokokat nem kell fölhívni vagy behívni a minisztériumba, tudják, mit várnak tőlük. 

- mondta a színész-rendező a brit lap újságírójának. Alföldi például a kormányzati sajtó nyomására törölt Billy Elliot musical előadásokat említi, mint példát a kormányzati nyomásra és öncenzúrára. De a saját zalaegerszegi esetét is elmeséli, vagyis azt, amikor törölték Alfödli estjét Vígh László fideszes országgyűlési képviselő utasítására törölték, négy nappal az esemény előtt, amikor már 800 jegy elfogyott. 

A cikk emellett még kitér a CEU-val szembeni kormányzati lépésekre, a gender szakok betiltására, az MTA pénzügyi függetlenségének kikezdésére és szó esik benne a Sargentini-jelentésről és ahhoz kapcsolódó uniós eljárásról is. Alföldin kívül megszólal még Krekó Péter, a Political Capital vezetője, Török Ádám, az MTA főtitkára és Schöpflin György fideszes EP képviselő. Utóbbi arról beszél, hogy Orbán Viktor célja az, hogy úgy alakítsa át a kulturális diskurzust, hogy abba a jobbközép világképpel rendelkezőknek sokkal nagyobb beleszólása legyen.